17 procent van de cafés negeert rookverbod

Door Sarah Smeyers op 29 november 2012, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Rookverbod

In de eerste negen maanden van het jaar werd het rookverbod overtreden in 17 procent van de gecontroleerde cafés. 's Nachts loopt dit percentage op tot 25 procent.

17 procent van de cafés die een bezoek kregen van de FOD Volksgezondheid overtraden het rookverbod in de eerste negen maanden van het jaar. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. In het eerste kwartaal ging het om 16 procent, eind vorig jaar was dit nog 13 procent.

Van de 6.600 cafés die de FOD Volksgezondheid controleerde, overtrad 17 procent overdag het rookverbod. ‘s Nachts liep dit aantal op tot 25 procent. Een deel van die stijging kan verklaard worden door het feit dat de volksgezondheid steeds gerichter controleert. Vooral cafés waarover klachten werden ingediend of waarvan vermoed wordt dat ze de wet overtreden, krijgen bezoek.

Smeyers wijst erop dat het probleem zich voornamelijk bij de cafés situeert; bij de restaurants wordt in minder dan 1 procent van de gecontroleerde zaken een overtreding vastgesteld. ‘We moeten de uitbaters blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid. Alleen als zij strenger optreden in
hun zaak zullen rokende klanten zich anders opstellen', stelt ze.

De FOD zal voortaan proberen om 10 tot 15 procent van de controles ‘s nachts uit te voeren.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is