Aalst blijkt magneet voor jonge gezinnen

Door Sarah Smeyers op 14 april 2015, over deze onderwerpen: Aalst, Gezin, Wonen

Van alle Vlaamse centrumsteden blijkt Aalst de meeste jonge gezinnen aan te trekken. Dat is investeerders niet ontgaan. Nieuwbouw- en renovatieprojecten rijzen er als paddenstoelen uit de grond.

Een krot in de Gentsestraat dat jaren leegstond, heeft eindelijk een koper gevonden. Aannemer Danny Van der Cammen wil van die stadskanker een nieuw appartement met winkelruimte maken en heeft al een vergunning beet. 'Kopers zijn er zeker', zegt hij. 'Als je een correcte prijs vraagt, verkopen deze huizen nabij het centrum zichzelf. In de Sint-Jozefstraat, Steenstraat, Diepestraat en August Marcelstraat deden we al renovaties en die woningen waren zeer snel de deur uit.'

Ook de verloederde droogkuis in de Vrijheidstraat wordt opgeknapt. Opticien Pascal Bogaert, die nu nog een pand huurt aan de overkant van de straat, brengt er zijn zaak in onder. 'De bovenverdieping verhuren we als appartement', zegt hij. De interesse om te investeren in Aalsterse woongelegenheden, zowel renovatie als nieuwbouw (zie kader), neemt de laatste jaren sterk toe.

'Ik ben blij dat de interesse om oude, leegstaande en verwaarloosde panden in Aalst te renoveren, groeit', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). 'Vernieuwing maakt niet alleen het pand aantrekkelijker, het zorgt ook voor een fraaier straatbeeld en een opwaardering van de hele buurt.' De Stadsmonitor 2014, waarin de dertien Vlaamse centrumsteden met elkaar worden vergeleken, maakt duidelijk dat er voor die woonprojecten een publiek is. Na Hasselt blijkt Aalst van alle centrumsteden de grootste aantrekkingskracht te hebben om er te komen wonen én te blijven. Tussen 2011 en 2013 zijn er in Aalst acht mensen per duizend inwoners meer bijgekomen dan er vertrokken zijn. Een groot aantal inwijkelingen van het buitenland speelt hier een rol in, klinkt het wel.

Maar ook voor jonge gezinnen scoort Aalst goed. De carnavalsstad heeft het hoogste migratiesaldo van Vlaanderen: er kwamen twaalf procent jonge mensen meer wonen in Aalst dan er vertrokken. 'We sturen wel aan op een spreiding in de tijd van die woonprojecten, zodat de prijzen niet kelderen', zegt schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA). 'Aalst is een centrumstad met toch een gevoel van kleinschaligheid en dat trekt blijkbaar jonge gezinnen aan. Door ons leegstandsbeleid hoop ik dat ook de binnenstad nog meer aantrekkingskracht krijgt en dat er meer jong leven in komt.'

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is