Aantal kinderen in daklozenopvang verdubbeld

Door Sarah Smeyers op 10 april 2015, over deze onderwerpen: Aalst, Armoede, Jongeren, OCMW

Het OCMW en de Centra Algemeen Welzijnswerk van Aalst hebben de voorbije winter iets minder daklozen opgevangen dan het jaar voordien. Maar het aantal opgevangen kinderen is wel meer dan verdubbeld.

Tussen 1 december 2014 en 31 maart 2015 maakten gemiddeld zeven mensen per etmaal gebruik van de winternoodopvang in Aalst. In de hele periode werden 1.094 overnachtingen geregistreerd, iets minder dan de 1.160 van vorige winter. Opmerkelijk is wel dat steeds meer ouders met kinderen hun toevlucht nemen tot de noodopvang. Het aantal kinderen in de opvang is meer dan verdubbeld, van 72 overnachtingen naar 146.

Dat cijfer verontrust OCMW-voorzitster Sarah Smeyers (N-VA). 'Ik vind het onrustwekkend en schrijnend dat kinderen in een daklozencentrum moeten overnachten.' Smeyers zal het probleem bespreken met de coördinator kinder­armoedebeleid van de stad. 'We werken aan preventieve maatregelen.' Dat het totale aantal mensen in de noodopvang ondanks de milde temperaturen van de voorbije winter toch constant blijft, toont volgens Smeyers aan dat er een tekort is aan betaalbare huisvesting. 'We moeten dan ook het aantal noodwoningen optrekken. Momenteel zijn er vier. Tien moet haalbaar zijn.' In die noodwoningen kunnen mensen maximaal vier maanden verblijven terwijl ze op zoek zijn naar betaalbare huisvesting.

Smeyers merkt tot slot ook op dat de cijfers bewijzen dat de uitbreiding van het residentieel centrum, het vroegere Niemandsland, nodig was. Sinds de renovatie beschikt het centrum over tien bedden gespreid over zeven kamers. De capaciteit kan op piekmomenten verhoogd worden tot veertien bedden.

 

Bron: De Standaard

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is