Afnemen Belgische nationaliteit veel makkelijker vanaf vandaag

Door Sarah Smeyers op 14 december 2012, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Vanaf vandaag kan de Belgische nationaliteit van een buitenlander veel makkelijker worden afgenomen. Dat deel van de nieuwe snel Belgwet treedt immers vandaag in werking. Dat meldt het Staatsblad.

Vanaf vandaag kan de rechter zelf de nationaliteit afnemen van buitenlanders in vier gevallen:

* Als hij een buitenlander die nog geen tien jaar Belg is geworden, veroordeelt tot een celstraf van minstens vijf jaar effectief voor terrorisme, mensenhandel, mensensmokkel, misdaden tegen de veiligheid van de staat (spionage, huurlingen die tegen België vechten), aanslagen op de koning, diefstal van en afpersing met kernmateriaal en biologische wapens.

* Als hij een buitenlander die ooit Belg is geworden, veroordeelt tot minstens vijf jaar effectief voor genocide, oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid.

* Als hij een buitenlander die nog geen vijf jaar Belg is, veroordeelt tot een celstraf van minstens vijf jaar effectief voor misdrijven die makkelijker werden door de Belgische nationaliteit.

* Als hij het huwelijk van een buitenlander die de Belgische nationaliteit kreeg door een schijnhuwelijk ontbindt.

De regel geldt evenwel niet voor mensen van wie een ouder Belg was bij hun geboorte. Hij geldt evenmin als de buitenlander statenloos zou worden door de afname van de Belgische nationaliteit. Behalve als die buitenlander de Belgische nationaliteit verkreeg door bedrog of valse verklaringen.

Wie zo zijn nationaliteit verliest, kan alleen door naturalisatie door de Kamer opnieuw Belg worden en dat wordt nu een heel uitzonderlijke procedure. Deze nieuwe regeling geldt onmiddellijk ook voor alle lopende zaken.

Belkacem

De misdrijven waarvoor Fouad Belkacem (foto), de leider van het ontbonden Sharia4Belgium, werd veroordeeld vallen niét onder deze regeling. Maar de oude regeling om de nationaliteit af te nemen blijft bestaan.

Het parket-generaal kan dus nog altijd een procedure om Belkacem's nationaliteit af te nemen starten bij het Hof van Beroep. Tenminste als Belkacem niet onder de andere uitzonderingen valt (geboren uit een Belgische ouder) en als de procureur-generaal meent dat Belkacem op ernstige wijze tekort schoot aan zijn verplichtingen als Belg.

Maar omdat het Hof dan rekening moet houden met de familiale situatie van Belkacem maakt die procedure niet zoveel kans.

Integratie verplicht

De rest van de snel Belgwet wordt op 1 januari van kracht. Door de snel Belgwet konden buitenlanders Belg worden zonder een landstaal te kennen, zonder geïntegreerd te zijn en zonder hier zelfs maar geweest te zijn. Dat is dus vanaf 1 januari verleden tijd voor nieuwe procedures.

Wie Belg wil worden moet vanaf dan een landstaal kennen én geïntegreerd zijn. Er komt een korte procedure na vijf jaar ononderbroken verblijf in België en een langere na tien jaar. In het eerste geval zal je ook minstens anderhalf jaar gewerkt moeten hebben om Belg te worden, in het tweede geval niet.

Voor bejaarden en gehandicapten blijven de regels soepeler. Belg worden vanuit het buitenland zal niet meer kunnen. Naturalisatie door de Kamer wordt een echte uitzondering, ze zal alleen nog kunnen voor topsporters, zangers en wetenschappers.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is