'Basta'-belspelkraker schakelt advocaat in tegen Waalse belspelletjes

Door Sarah Smeyers op 24 augustus 2011, over deze onderwerpen: Kansspelen

Op de Vlaamse zenders is het uit met de belspelletjes sinds het Eén-programma 'Basta' van de Neveneffecten het bedrog ontmaskerde. In Wallonië gaan ze echter gewoon door. Gaëtan De Weert, de wiskundige die voor 'Basta' de belspelcode kraakte, heeft dat op RTL TVI nog eens overgedaan. Hij kreeg zijn geld echter niet.

Gaëtan moest eerst spelen voor de jackpot. Pas dan kon hij - in het allerbeste geval - het bedrag winnen waar hij eigenlijk recht op: 4.250 euro. "Het is illegaal wat jullie doen", zei Gaëtan, die er geen zin in had om er nog een spelronde bij te doen. De presentatrice gaf hem door aan de regie, waar hij nog eens uitlegde dat ze illegaal bezig waren. Niettemin werd hij door de regie voor de keuze geplaatst: ofwel spelen voor de jackpot ofwel met lege handen blijven.

Toen hij weer in de uitzending kwam, moest hij drie letters kiezen. Het leverde hem uiteindelijk maar 145 euro op. Volgens de wet van 18 juli moet een speler het bedrag winnen dat is aangegeven op het scherm. Dat gebeurde hier duidelijk niet.

Gaëtan heeft intussen een advocaat ingeschakeld, wat ertoe zou moeten leiden dat hij het volledige prijzengeld krijgt uitbetaald. Zijn actie bewijst dat de wet - althans in Franstalig België - nog steeds niet wordt nageleefd en dat de organisatoren van belspelletjes nog altijd hun gang kunnen gaan omdat ze niet tegen boetes aanlopen

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is