Dag tegen Kanker: algemeen rookverbod in de horeca

Door Sarah Smeyers op 16 september 2008, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Rookverbod

Roken én passief meeroken zijn sluipmoordenaars die wereldwijd voor 10.000 doden per dag zorgen. De grootste groep slachtoffers bestaat uit mensen die de strijd tegen kanker verloren. Meestal leden zij aan longkanker, maar ook kankers in de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, de alvleesklier, de nieren en de blaas komen regelmatig voor.

Op de “Dag tegen Kanker” roepen Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) en Senator Louis Ide (N-VA) hun collega-parlementsleden op om de behandeling van hun wetsvoorstel dat een algemeen rookverbod in alle publieke ruimtes – dus ook in alle horecazaken – wil invoeren, snel voort te zetten.

De behandeling van het wetsvoorstel van Sarah Smeyers werd opgestart in het voorjaar van 2008 met de evaluatie van het huidige rookverbod, uitgevoerd door de FOD Volksgezondheid. De onderzoekers van de FOD Volksgezondheid concludeerden dat het huidige rookverbod goed nageleefd wordt, maar met zijn talrijke uitzonderingen verwarrend werkt. 

Louis Ide: “Bovendien wordt een grote groep horecapersoneel nog steeds gedwongen in een rokerige omgeving te werken en kunnen de talrijke horecabezoekers nog steeds niet genieten van een rookvrije pint, ook niet als het gaat om kinderen, zwangere vrouwen of mensen met ademhalings- of andere gezondheidsproblemen. De gezondheidsrisico’s voor wie regelmatig in een rokerige omgeving vertoeft, zijn nochtans onomstotelijk bewezen.”

Sarah Smeyers: “Bovendien heeft buitenlands onderzoek aangetoond dat een rookverbod één van de sterkste wapens in de tabakspreventie bij jongeren: een rookverbod doet het aantal jongeren dat begint te roken aanzienlijk dalen!”

De onderzoekers concludeerden dat de tijd rijp is voor de invoering van een algemeen rookverbod in de horeca, een stelling die prompt werd bijgetreden door parlementsleden van zowat alle Vlaamse politieke partijen. Sarah Smeyers is vastberaden de behandeling van haar wetsvoorstel hoog op de agenda van de Kamercommissie Volksgezondheid te houden en rekent dan ook op de medewerking van haar collega’s.

Sarah Smeyers steunt ook het idee van de Vlaamse Liga tegen Kanker, dat roken in het bijzijn van kinderen zoveel mogelijk vermeden moet worden, maar zij pleit niet meteen voor een totaalverbod: “Laten we vooral werk maken van een algemeen rookverbod in publieke ruimtes, nu politiek het draagvlak ervoor gevonden is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is