D'Haese heeft genoeg van Open VLD

Door Sarah Smeyers op 6 december 2011, over deze onderwerpen: Aalst, N-VA

TEGENSTANDER JJ DE GUCHT WIL AANBLIJVEN ALS GEMEENTERAADSVOORZITTER

Aalsters gemeenteraadsvoorzitter Christoph D'Haese (44) verlaat Open Vld omdat hij naar eigen zeggen het interne gekrakeel beu is. D'Haese is ook de manier waarop sp.a, Open Vld en CD&V aan politiek doen - lees: constant met elkaar in de clinch liggen - beu. Hij zetelt als onafhankelijke in de gemeenteraad tot hij een nieuwe partij heeft gevonden.

Christoph D'Haese is advocaat in Aalst en sinds 2005 lid van Open Vld. Hij toonde zich de jongste maanden zeer ambitieus. Eerst ging hij voor het voorzitterschap van de lokale Open Vld-afdeling, maar de leden kozen voor Joke De Swaef. Later was hij de uitdager van Jean-Jacques De Gucht voor het lijsttrekkerschap bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar hij haalde opnieuw bakzeil. De charismatische gemeenteraadsvoorzitter neemt nu ontslag uit de partij. "Ik voel toch een gebrek aan appreciatie vanuit de partij, maar dat is niet het enige", begint D'Haese. "Er is een manifest gebrek aan leiderschap, er is ruzie en gebakkelei, zowel in Open Vld als in het stadsbestuur en dat ben ik grondig beu. Ik leef voor mijn stad en wil aan politiek doen, maar niet op deze manier", zegt D'Haese. "Open Vld heeft ook te weinig voeling met wat er echt in Aalst gebeurt. Er is bijvoorbeeld dringend een beleid nodig voor de vele allochtonen aan de Molendries, maar als je de Open Vld hoort lijkt het of die partij het contact met de realiteit is kwijtgeraakt." D'Haese wil gemeenteraadsvoorzitter blijven. "Ik heb van de gemeenteraad een mandaat gekregen als voorzitter en wil dat blijven doen als onafhankelijke", zegt D'Haese. Of hij naar een andere partij overstapt, en naar welke dan wel, dat wil D'Haese nog niet kwijt. "Ik zal daar kortelings over communiceren", zegt hij.

"Te verwachten"

Joke De Swaef omschrijft de exit van D'Haese als 'te verwachten'. "Als voorzitter van de Open Vld in Aalst neem ik akte van het ontslag van de heer D'Haese uit onze partij", zegt De Swaef. "Sinds enige tijd waren er geruchten dat hij gesprekken voerde met andere politieke partijen om zo het beste resultaat voor zichzelf te bereiken bij een lijstvorming. Aangezien Open Vld in Aalst een politieke partij is en geen sportclub wensen wij niet mee te stappen in onderhandelingen." Joke De Swaef ontkent dat er geruzie is binnen Open Vld. "Wij communiceren met elkaar op een correcte manier, daar is totaal niks van aan."

Exit Willems

Ook Luc Willems van Open Vld zal niet op de lijst staan. Hij hoopte ooit burgemeester te worden, na zijn overstap van CVP naar VLD. Maar later werd hij aan de kant geschoven. Hij bekleedt nu een functie in de Benelux-raad. "Het verwondert mij dat Christoph stopt. Ik heb hem in 2005 nog een partijkaart verkocht en bij de partij gehaald. Ik doe niet mee aan de verkiezingen omdat een actief politiek mandaat niet te combineren valt met mijn werk voor de Benelux", zegt Willems. Burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) zegt dat de meerderheidspartijen de positie van D'Haese als gemeenteraadsvoorzitter zullen evalueren. "Dit is een zaak van de Open Vld. De werking van het college van burgemeester en schepenen komt niet in het gedrang, want D'Haese maakt hier geen deel van uit. Aangezien hij voorzitter is van de gemeenteraad zullen we met de meerderheid deze situatie evalueren", zegt ze. Afgelopen zomer ging er al een roddel rond bij politici dat Christoph D'Haese aan het spreken was met N-VA. D'Haese zelf ontkende dat. Gisteren wou hij over zijn politieke toekomst geen commentaar kwijt. Sarah Smeyers van N-VA wil wel praten met D'Haese. "Ik was niet op de hoogte van zijn ontslag uit Open vld. We zullen eens bij Christoph luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Dat hij het geruzie in Open vld en meerderheid beu is, ik kan hem daar geen ongelijk in geven", zegt Smeyers.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is