D'Haese verplettert tegenstand

Door Sarah Smeyers op 16 oktober 2012, over deze onderwerpen: Aalst, Verkiezingen

Aalst valt net als Antwerpen voor N-VA. 31,1 procent haalt de Vlaams-nationalistische partij in Aalst. Lijsttrekker Christoph D'Haese haalt van alle Aalsterse politici de meeste stemmen en kon 5.799 kiezers overtuigen. Daarmee is D'Haese meteen een politiek zwaargewicht en is zijn carrière definitief gelanceerd. Geen enkele andere lijsttrekker kan tegen hem op. Uyttersprot, De Gucht en Van de Steen likten gisteren hun wonden.

Christoph D'Haese was de grote triomfator en werd in de vooravond ook zo binnengehaald in café Safir, het partijlokaal van N-VA op de Grote Markt. De militanten waren uitzinnig van vreugde en de Vlaamse Leeuwen vlogen de aanwezigen om de oren. D'Haese werd gekust en omhelsd, vuisten gingen de lucht in. Christoph D'Haese speechte van op een stoel, met Karim Van Overmeire, Sarah Smeyers en Mia De Brouwer in zijn kielzog. "Het is een historische uitslag en een schitterend resultaat.

Er klinkt een luide roep om verandering in Aalst. Ik ben oprecht dankbaar voor de vele duizenden kiezers. Na deze 14 oktober is N-VA de leidende politieke formatie in Aalst", zei D'Haese. "N-VA wint in Antwerpen, maar ook in Aalst. De kiezer heeft op democratische wijze een signaal gegeven dat wat we gehad hebben in het verleden, niet mag worden herhaald. De verandering begint hier. Men heeft dat ook laten voelen in de voorkeurstemmen, en dat is echt de kers op de taart."

Sans rancune

D'Haese voelt geen rancune ten opzichte van belangrijkste opponent Jean-Jacques De Gucht, die
soms zwaar uithaalde in de campagne. "Ik ben een professioneel politicus en niet rancuneus. Ik ben altijd heel rustig gebleven en de kiezer heeft dat geapprecieerd", zegt D'Haese. Mia De Brouwer liet een traantje, en ze was niet de enige N-VA'er. Ze was ontroerd door de goeie uitslag, maar ook enorm fier op het succes van de mensen op de lijst waar zij zo hard aan had gewerkt.
Enkele kandidaten scoorden opmerkelijk goed. Slagerszoon Matthias - 'Mag het iets meer zijn?' - De Ridder kreeg 1.645 stemmen achter zijn naam. Notaris Caroline Verdoodt 1.590, ook Sanne Nieulandt en broer en zus Devos zitten in de gemeenteraad. In totaal 15 N'VA'ers.

Over het burgemeesterschap zegt dat Christoph D'Haese bereid is m zijn verantwoordelijkheid op te nemen. "De kiezer heeft de kaarten geschud en we moeten respect hebben voor de kiezer. Als het de keuze is van de Aalstenaar dan zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen", zei hij. Gisterenavond laat was er vergadering tussen N-VA en CD&V. Of er met andere parijen nog is gepraat, is niet duidelijk. Jean-Jacques De Gucht zei dat hij nog geen telefoontje had gekregen en ook Ann Van de Steen (sp.a) wist van niks, al is zij geen onderhandelaar. N-VA en CD&V hebben
samen 23 zetels op 43, in principe een nogal nipte meerderheid. "Maar het is in het verleden nog al gelukt. Toen Raymond Uyttersprot burgemeester was voor CD&V was er ook zo'n nipte meerderheid. Die werkte heel goed", klonk het bij een betrokkene. Er werd dus gepraat, maar witte rook was er nog niet.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is