U bent hier
Dienst Vreemdelingenzaken kan nog meer vreemdelingen verwijderen
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet nog meer gegevens krijgen van andere overheidsdiensten om na te gaan of buitenlanders wel terecht in ons land verblijven.
Dat zeggen N-VA-kamerlid Theo Francken en zijn collega’s Sarah Smeyers en Daphné Duméry, naar aanleiding van de vaststelling dat het doorspelen van OCMW-gegevens over leefloontrekkers ertoe geleid heeft dat 2.500 EU’ers die naar hier kwamen voor dit leefloon, naar hun land konden teruggestuurd worden.
De N-VA’ers gaan ervan uit dat nog meer vreemdelingen kunnen teruggestuurd worden als de DVZ meer gegevens van andere diensten krijgt. De DVZ vroeg trouwens in 2010 zelf naar een wet die hem de toelating geeft bij ‘iedere’ andere dienst ‘elke’ informatie op te vragen die hij nuttig vindt.
Ruime interpretatie
Dat is een erg ruime bepaling, die geen rekening houdt met bijvoorbeeld privacy-argumenten. De staatssecretaris van Migratie, Maggie De Block (Open VLD) spreekt zich niet meteen uit over de details van die tekst. Ze zegt wel dat ze intussen de DVZ ook zonder wetswijziging al meer gegevens kan bezorgen: na de gegevens over het leefloon, komen straks die van de RVA en van de ziekteverzekering, zegt ze.
Ze zegt ook nog dat ze de leefloongegevens systematisch gaat ‘kruisen’ met die van andere sociale uitkeringsstelsels, om misbruiken uit te sluiten.
Achterpoortjes
Smeyers benadrukt ook dat de achterpoortjes voor illegale criminelen absoluut dicht moeten, maar vindt dat uiteindelijk al wie het bevel krijgt ons grondgebied te verlaten, ook effectief moet vertrekken. Snellere procedures moeten dat voor haar menselijker maken.
'Voor ons is duidelijk dat iedereen die het bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, ook moet vertrekken', reageert Smeyers op de uithaal van Termont. 'Momenteel zijn er echter nog te veel achterpoortjes, wat absoluut niet mogelijk mag zijn, zeker niet voor criminelen.'
Maar voor gezinnen met kinderen zijn de regels niet anders, vindt het N-VA-Kamerlid. Probleem is echter dat de procedures nog steeds te lang aanslepen. 'Daardoor krijgen mensen hier kinderen, die hier ingeburgerd raken, wat een uitwijzing natuurlijk erg hard maakt', klinkt het. 'Staatssecretaris De Block heeft aangekondigd dat de procedures nog maximum zes maanden gingen duren, maar momenteel is dat nog steeds meer dan een jaar.'
Bron: De Standaard