DVZ hekelt 'moeiende' politici - premier wil dossier op Overlegcomité

Door Sarah Smeyers op 26 maart 2015, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Federaal parlement

Premier Charles Michel wil het dossier van politici die zich inmengen met asieldossiers op de agenda van het Overlegcomité tussen de regeringen plaatsen. Dat heeft de premier donderdag in de Kamer verklaard, waar hij het had over een vorm van cliëntelisme en praktijken uit het verleden, die niet aanvaardbaar zijn.

Het Laatste Nieuws berichtte donderdag over politici die de voorbije weken schreven, mailden of belden naar ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) over één of andere asielaanvraag. De krant citeert daarbij de namen van PS-minister André Flahaut, PS-Kamerfractieleidster

Laurette Onkelinx en CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

"Burgers mogen vragen stellen en parlementsleden mogen burgers informeren en wegwijs maken", stelde Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) tijdens het wekelijkse vragenuurtje, "maar politici hebben de plicht zich ver weg te houden van individuele inmengingen". Vragen om "sneller en gunstig gevolg te geven" aan een of andere aanvraag, zijn volgens haar "twee dingen die expliciet verboden zijn door de deontologische code van parlementsleden".

Premier Michel benadrukte dat de gelijke behandeling van burgers één van de basisprincipes is van onze rechtsstaat. Hij wees erop dat er een deontologische code is voor parlementsleden, maar er moeten ook regels zijn voor ministers. Vandaar dat hij het punt naar het Overlegcomité wil brengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is