Een nieuwjaarswens voor Denderleeuw

Door Sarah Smeyers op 14 januari 2013, over deze onderwerpen: Lokaal werk

s voor Denderleeuw

Een
nieuwjaarswens
voor

Januari : maand van nieuwjaarszoenen, beste wensen en heel wat recepties. Gisteren was ik te gast op de nieuwjaarsreceptie van een ondertussen heel bekende N-VA-afdeling: Denderleeuw.

Denderleeuw was de voorbije weken niet uit het nieuws weg te slaan. Als je sommige krantenkoppen moet geloven, is het cordon sanitaire in deze gemeente gesneuveld toen de nieuwe schepenen werden verkozen met steun van Vlaams Belang.

Dat heeft dan niet aan N-VA gelegen. De afdeling van Denderleeuw heeft zich tijdens de moeizame onderhandelingen steevast constructief opgesteld. Op geen enkel moment zijn er onderhandelingen geweest met Vlaams Belang, laat staan dat er een gedoogakkoord zou zijn gesloten.

Wat verwacht men nu eigenlijk van N-VA Denderleeuw? Moest de plaatselijke afdeling van onze partij de mensen van Vlaams Belang dan verbieden deel te nemen aan de geheime stemming in de gemeenteraad? N-VA kan het toch niet helpen als een andere partij besluit om steun te geven tijdens een stemming?

Het verhaaltje over het einde van het cordon sanitaire is gelanceerd vanuit welbepaalde hoek. Niet in het minst Vlaams Belang zelf wil graag doen geloven dat het cordon nu dood en begraven is. Merkwaardig dat veel journalisten gewillig meegaan in wat eigenlijk een VB-narratief genoemd zou kunnen worden.

De verontwaardiging is bovendien behoorlijk selectief. Op talloze andere plekken in Vlaanderen heeft het Vlaams Belang broodnodige stemmen geleverd om andere partijen aan een mandaat te helpen. In Aalst kon ik als nieuwe OCMW-voorzitter zelf vaststellen hoe oppositiepartijen Open VLD, Groen én Vlaams Belang hun stemmen bundelden om een oppositielid verkozen te krijgen als lid van het vast bureau.

De mediastorm over Denderleeuw was dus onterecht en overdreven. De inwoners van deze fijne gemeente hebben er ook helemaal niets aan. Net als Aalst staat Denderleeuw vandaag voor grote uitdagingen.

Maar waar we er in Aalst in geslaagd zijn om een ruime en stabiele meerderheid op de been te helpen om de uitdagingen te lijf te gaan, blijft onze buurgemeente in het politieke slop vastzitten. De 19.000 inwoners van Denderleeuw verdienen een krachtdadig bestuur. Het is tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. De kiezers hebben niets aan partijen die alleen maar bezig zijn met de vraag hoeveel imagoschade ze hun tegenstanders kunnen toebrengen.

Bij de verkiezingen van 14 oktober haalde de N-VA in Denderleeuw vanuit het niets een kwart van de stemmen. De partij ging in Denderleeuw van nul naar zeven gemeenteraadsleden. Denderleeuw vraagt duidelijk om verandering. Stop met die politieke spelletjes. Januari is tenslotte ook de maand van goede voornemens.

 

Sarah Smeyers

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is