Els Leye is de Vlaamse Madam 2015

Door Sarah Smeyers op 5 maart 2015, over deze onderwerpen: Gelijke kansen & diversiteit, N-VA, Sarah

N-VA-vrouwen prijzen engagement van Leye in strijd tegen genitale verminking

Brussel, 5 maart 2015. Els Leye is de Vlaamse Madam van 2015. Leye is geboren in Veurne. Ze is doctor in de Vergelijkende Cultuurwetenschappen en sinds 1996 als senior researcher en project coordinator verbonden aan het International Centre for Reproductive Health (ICRH) van de UGent. Ze krijgt de prijs voor haar internationale engagement in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking en geweld tegen vrouwen tout court.

“De problematiek van de genitale verminking mag niet onderschat worden,” zegt initiatiefneemster van de Vlaamse Madam N-VA kamerlid Sarah Smeyers. “Een deel van de vrouwen slaat hierdoor op de vlucht. We zien dat een groot aantal van de vrouwelijke asielzoekers uit Afrikaanse landen daar vertrekt vanwege de dreiging van genitale verminking. Het is belangrijk dat deze praktijken ter plaatse worden aangepakt, iets waar Els Leye al jaren aan werkt.”

 

Belangeloze inzet

De VLaM wordt sinds 2008 uitgereikt door de vrouwelijke N-VA mandatarissen aan een Vlaamse vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt door haar belangeloze, vrijwillige inzet voor haar medemensen. De trofee wordt telkens uitgereikt in de week rond internationale Vrouwendag, die dit jaar op zondag 8 maart valt.

Leye werd gekozen uit een shortlist van drie kandidaten. De andere genomineerden waren Sophie Vangheel (vzw Cunina) en transgender Jani Robert.  De uiteindelijke keuze werd gemaakt door de partijraad van N-VA.

 

Bezorgd over ondergeschikte positie van vrouwen

Het engagement van Els Leye vindt zijn oorsprong in haar bezorgdheid over de blijvende ondergeschikte positie van vrouwen in de samenleving. Samen met de Senegalese Khady Koita lanceerde zij het Europese Netwerk ter Preventie van Vrouwelijke Genitale Verminking.

Beide dames richtten ook de vzw La Palabre op, een vereniging die wil bijdragen tot de educatieve, sociale en economische ontwikkeling van vrouwen en kinderen in Afrika, maar ook tot een betere gezondheid en respect voor hun mensenrechten.

La Palabre geeft daarbij voorrang aan onderwijs en opleiding, en verzet zich geweldloos tegen iedere vorm van ongelijkheid, geweld en racisme. De vereniging bestrijdt elke traditionele praktijk met een nefaste invloed op de gezondheid van kinderen en vrouwen, zoals vrouwelijke genitale verminking, kindhuwelijken, gedwongen huwelijken of eergerelateerd geweld.

Een voorbeeld van een initiatief van La Palabre is het Centre Mame Diarra Diallo, onder meer een toevluchtsoord voor kwetsbare jongeren en vrouwen in Senegal, zoals meisjes die een besnijdenis of een gedwongen huwelijk willen vermijden. Ook vrouwen die in een gewelddadige partnerrelatie zitten of meisjes die door een ongewenste zwangerschap verstoten worden door de gemeenschap kunnen er terecht.

Els Leye werd genomineerd door Rita Gantois.

De Vlaamse Madam is een initiatief van N-VA-kamerlid Sarah Smeyers.

 

Vorige laureaten:

2014: Katrien Van Eeckhoutte, directeur van het Concertgebouw in Brugge
2013: Grete Remen, zaakvoerster van Damhert, een bedrijf met een sociale filosofie
2012: Mireille Vergucht, voor haar inzet in de strijd tegen softdrugs
2011: Els Capelle, vzw Zorghuis Oostende, waar alleenstaande kankerpatiënten terecht kunnen voor opvang en hulp na behandeling
2010: Jo De Becker, oprichtster sportclub voor kinderen met hersenverlamming

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is