Extra aandacht voor kinderen in daklozenopvang Aalst

Door Sarah Smeyers op 9 april 2015, over deze onderwerpen: Aalst, Armoede, Jongeren, OCMW

Omdat het aantal nachten verdubbelde waarbij kinderen in de nachtopvang voor daklozen sliepen, zal de stad Aalst meer inzetten op preventie en een beleid uitstippelen met de pas aangeworven kinderarmoedecoördinator. Dat zegt OCMW-voorzitster Sarah Smeyers (N-VA).

Tijdens het afgelopen winternoodplan werden in Aalst meer dan duizend overnachtingen geteld, gemiddeld zeven per nacht. "Het aantal overnachtingen door kinderen verdubbelde van 72 nachten vorig jaar naar 146", zegt Smeyers. "Ik vind het onrustwekkend en ook schrijnend dat kinderen in een daklozencentrum moeten overnachten. Sinds kort hebben we een kinderarmoedecoördinator en we plannen een totaalaanpak voor gezinnen die in de opvang komen. We moeten inzetten op preventie inzake uithuiszettingen."
Smeyers zegt dat de opvangvraag onvoorspelbaar is geworden, waarbij anderen factoren een rol spelen dan enkel de temperatuur. Ze merkt een grote instroom vanuit Brussel op en ziet stijgende prijzen, omdat sommige Brusselaars geneigd zijn hogere prijzen te betalen.
Sinds de renovatie beschikt het residentieel centrum in Aalst over tien bedden, gespreid over zeven kamers, die permanent instaan voor de zogenaamde bed-bad-broodopvang. Wanneer het winternoodplan in werking treedt, verhoogt de capaciteit naar veertien bedden en wanneer dat nog niet voldoende blijkt, kan men in overcapaciteit gaan. Afgelopen winter is het zeven keer voorgevallen dat er meer dan veertien mensen een beroep deden op de nachtopvang.

 

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is