Geen geld meer om illegalen terug te sturen

Door Sarah Smeyers op 9 november 2012, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Als er dan al eens iemand wordt uitgewezen, gaat het uiteindelijk niet door (Smeyers (N-VA))

Twee chartervluchten die volgende week uitgewezen migranten zouden repatiëren naar Albanië en Groot-Brittannië zijn afgelast. De Dienst Vreemdelingenzaken kan de operatie niet betalen omdat de federale regering alle uitgaven bevroren heeft. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers reageert verbolgen. "Als er dan al eens iemand wordt uitgewezen, gaat het niet door omwille van het getalm met de begroting."

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft gisteren twee chartervluchten geschrapt die uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder papieren zouden repatriëren. Beide vluchten waren gepland voor woensdag 14 november met een Embraer, een kleine jet van het Belgisch leger. Een eerste vlucht met bestemming Tirana (Albanië) moest twee gezinnen - in totaal negen personen - naar hun land van herkomst overbrengen. Een tweede vlucht zou nog eens negen illegalen terugvliegen naar Londen. Het gaat om asielzoekers die via Groot-Brittannië in België zijn beland. Volgens het Verdrag van Dublin moeten zij voor asiel aankloppen in het eerste EU-land waarin ze aankwamen.

Mal figuur

"Volgens mijn informatie heeft de Inspectie van Financiën de vluchten tegengehouden omdat er een kostprijs van meer dan 5.000 euro aan vasthing", zegt Sarah Smeyers, specialiste asiel en migratie bij N-VA. "Voor elke uitgave vanaf dat bedrag hebben alle federale overheidsdiensten de uitdrukkelijke goedkeuring nodig van de regering. Maar omdat de begrotingsbesprekingen blijven aanslepen, heeft de regering het licht niet tijdig op groen gezet. Er worden in verhouding al veel te weinig mensen uitgewezen. En nu er toch een paar mensen op het punt staan verwijderd te worden, dan gaat het uiteindelijk niet door..." Meer nog: volgens Smeyers dreigt op 5 december om dezelfde reden ook een repatriëringsvlucht naar Congo geschrapt te worden. "Niet alleen gaat het dan om veel meer mensen", zegt het N-VA-Kamerlid. "België zou ook internationaal een mal figuur slaan omdat onze regering een chartervlucht zou inleggen om Congolese onderdanen uit verschillende Europese lidstaten terug te vliegen. Dat zou betekenen dat we onze verplichtingen tegenover onze buurlanden niet nakomen."

Langer in ons land

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bevestigt dat de vluchten naar Albanië en Groot-Brittannië inderdaad niet doorgaan. "Niet omdat we het geld niet hebben, maar omdat we alle uitgaven van meer dan 5.000 euro moeten voorleggen aan de ministerraad - vanwege de regels rond de budgettaire voorzichtigheid. En de ministerraad komt niet meer samen voor 14 november." Een chartervlucht met een Embraer van het Belgisch leger kost overigens 10.000 à 12.000 euro, zo laat Geert De Wulder van DVZ weten. De achttien mensen die volgende week gerepatrieerd zouden worden, blijven dus langer in ons land. Ze zullen in een gesloten terugkeercentrum verblijven in afwachting van een nieuwe vlucht. Staatssecretaris De Block sluit niet uit dat er, ondanks de bevriezing van de uitgaven, dit jaar toch nog chartervluchten ingelegd kunnen worden als de ministerraad daar tijdig groen licht voor geeft. Alleen voor de vluchten van 14 november staat vast dat die goedkeuring er niet op tijd komt. De vlucht naar Congo kan mogelijk nog doorgaan.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is