'Getrapte kinderbijslag bespaart 90 miljoen euro'

Door Sarah Smeyers op 2 oktober 2015, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Sociale zekerheid

Een gefaseerde toekenning van kinderbijslag aan nieuwkomers komt neer op een besparing van 90 miljoen euro voor de sociale zekerheid. Dat zegt Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA).

Kamerlid Sarah Smeyers lanceerde vorige week een voorstel voor de invoering van een getrapte kinderbijslag voor mensen die instromen in de sociale zekerheid. Nieuwkomers zouden na een jaar wettelijk verblijf slechts 25 procent krijgen van de kinderbijslag die andere burgers krijgen. Dat bedrag stijgt gefaseerd over vier jaar naar de volle 100 procent. Het plan past in een reeks maatregelen om de asielinstroom aan te pakken.
Smeyers oogstte met haar plan een storm vankritiek, ook van coalitiepartner CD&V. 'Elk voorstel dat naar de regeringstafel komt, zal er even snel weer afliggen', zei vicepremier Kris Peeters. Die zei ook dat de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen amper op de begroting weegt. 'Het gaat om 6 miljoen euro op een totaal van 6 miljard euro.' Dat cijfer kwam van de bevoegde federale kinderbijslagendienst Famifed, maar is nooit bevestigd.

Smeyers heeft intussen een wetsvoorstel ingediend. Volgens haar levert het voorstel het kinderbijslagenstelsel een besparing op van 90 miljoen euro. 'De voorbije vier jaar hebben zich ongeveer 57.000 nieuwkomers in België gevestigd. Het gaat om alle nieuwkomers, niet alleen vluchtelingen. De administratie gaat er vanuit dat uit de volgmigratie gemiddeld een kind per drie nieuwkomers naar ons land komt. Dat komt neer op 17.400 kinderen.'
Smeyers paste dat cijfer toe op de gemiddelde kinderbijslag in Vlaanderen van 170 euro per maand per kind. 'Dat betekent een besparing van 90 miljoen euro.' In het huidige systeem bedraagt de factuur 177,5 miljoen euro. Bij de invoering van het voorstel van Smeyers zou slechts 88,7 miljoen euro uitbetaald worden.

Volgens Smeyers gaat het nog om een voorzichtige schatting. 'Gezien de huidige instroom van asielzoekers zal het echte bedrag wellicht nog hoger liggen.'
De kinderbijslag verhuist door de zesde staatshervorming naar Vlaanderen.

 

Bron: De Tijd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is