Grijs is het nieuwe goud

Door Sarah Smeyers op 7 mei 2015, over deze onderwerpen: OCMW, Ouderenzorg

Het is duidelijk dat ontwikkelaars van woonzorgcentra en seniorenflats Aalst hebben ontdekt. De eerste senioren nemen eerstdaags hun intrek in woonzorgcentrum De Hopperank in Erembodegem. Tussen 2014 en 2018 zullen zeker zeven dergelijke projecten gerealiseerd worden, zowel door de privé als door het OCMW. "Het is niet de bedoeling om er munt uit te slaan", verzekert Sarah Smeyers (N-VA), OCMW-voorzitster. Bij privé-initiatieven ligt dat natuurlijk anders.

Na veel politiek gekissebis is De Hopperank in Erembodegem opengegaan. Het OCMW-woonzorgcentrum biedt plaats aan 93 kamers en drie kamers voor kortverblijf. "Een digitaal woonzorgcentrum met de nieuwste snufjes", noemt Sarah Smeyers (N-VA), voorzitter van het OCMW, het rusthuis. Die digitalisering zullen vooral de 120 werknemers van het rustoord voelen. "Onze bewoners zijn allemaal zwaar zorgbehoevend en dementerend dus het is vooral voor het personeel bedoeld. Elke kamer is aangesloten op een centraal computersysteem. Als er een kapper of verzorger binnenkomt dan 'badgt die in'. Zo weten we altijd wie welke zorg heeft gekregen", zegt Kathleen Bruggemans van het OCMW.

10 miljoen

Het woonzorgcentrum kost in totaal 10.645.814 euro, waarvan 7 miljoen euro komt van VIPA-subsidies. In haar speech deed Sarah Smeyers (N-VA) de opmerkelijke uitspraak dat het woonzorgcentrum verlieslatend zal zijn. "De Hopperank zal geen break-even draaien, we doen dit niet om de kas te spijzen", zei ze. "Het is niet de bedoeling om hier munt uit te slaan, alles draait om de dienstverlening", verduidelijkte ze achteraf. "Het is geweten dat OCMW-rusthuizen verlieslatend zijn. Ons beste woonzorgcentrum is Mijlbeke, daar maken we jaarlijks 'maar' 400.000 euro verlies."
 

.De prijs voor een kamer in nieuwe OCMW-rusthuizen stijgt nochtans naar 56 euro per dag, terwijl de prijs vroeger tussen 40 en 50 euro lag. "We zijn door de hogere overheid verplicht om de prijzen marktconform te maken, in ruil voor subsidies", legt Smeyers uit.

15.700 ouder dan 65 jaar

De Aalsterse bevolking bestaat voor een derde uit senioren. "In 2013 waren er op 82.665 Aalstenaars 15.772 ouder dan 65 jaar", zegt schepen van Senioren Mia De Brouwer (N-VA). "4.817 van hen waren ouder dan 80. Dit jaar hebben we overigens zeven mensen ouder dan 100", zegt ze.

Om de ouder wordende Aalstenaar een woning te bieden wordt het ene woonzorgproject na het andere opgestart. Het OCMW bouwt tegen 2018 nog twee rusthuizen, vanuit de privé zijn er zeker vier initiatieven. Blijkbaar is de vraag groot. "Ons project staat nog maar in de steigers en we worden nu al overstelpt door mensen die informatie vragen", is te horen bij vzw Aurea Caepa (Latijn voor Gouden Ajuin, red.) dat een rusthuis met 99 kamers realiseert aan de Brusselsesteenweg.

De prijzen in de privé zijn een stuk hoger dan in de OCMW-rusthuizen. Voor minder dan 60 euro per dag koop je niet veel meer. Per maand komt dat ongeveer neer op 1.800 euro, iets wat weinigen met hun pensioentje kunnen betalen. Volgens immomakelaar Filip Bonny is de rusthuissector een lucratieve business. "Als je een appartementsgebouw zet met 100 woongelegenheden tussen 80 en 100 vierkante meter, kan je ongeveer 700 euro huur per maand vragen. Een kamer van 55 vierkante meter in een woonzorgcentrum brengt je 1.200 euro op. Ik moet er geen tekeningetje bij maken zeker?"

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is