Groen licht voor sociale kruidenier

Door Sarah Smeyers op 7 mei 2015, over deze onderwerpen: Aalst, Armoede, OCMW

De OCMW-raad heeft zijn fiat gegeven om de voedselbedeling om te vormen tot sociale kruidenier. "Dat is een menselijker manier van hulpverlening", zegt OCMW-voorzitster Sarah Smeyers.

"Nu krijgen hulpbehoevende mensen nog een voedselpakket mee naar huis. Ze hebben dan weinig of geen keuze. Met een sociale kruideniers willen we hun een waardig alternatief bieden. Het is een soort buurtwinkel waar ze voeding, groenten en fruit, verzorgings- en huishoudproducten aan democratische prijzen kunnen kopen", zegt Smeyers (N-VA). "Een sociale kruidenier moet ook een ontmoetingsplaats zijn ", vult schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P) aan.

"Door te winkelen komen mensen lotgenoten tegen, vinden ze een luisterend oor en krijgen ze tips over gezond eten. Zo versterken ze ook hun netwerk. De sociale kruidenier is er in eerste instantie voor mensen met een inkomen dat onder de armoedegrens ligt of mensen met een zware schuldenproblematiek. Ze moeten wel bereid zijn om in een hulpverleningstraject te stappen. Ook daklozen en illegalen kunnen er terecht."

Groen - dat eerst kritiek had - is nu voorzichtig positief. "We wilden eerst een overlegronde met de sociale organisaties. Op onze vraag werd op de OCMW-raad de voorwaarde die inhield dat mensen geen spaargeld mochten bezitten, geschrapt uit de voorwaarden. Ook onze vraag om het inkomensbarema voor alleenstaanden op te trekken tot de actuele Europese armoedegrens van 1.074 euro per maand is aanvaard. Er zijn wel nog veel onduidelijkheden, maar het is een begin", zegt Paul Nijs, OCMW-raadslid voor Groen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is