Kamer keurt verstrenging snel Belgwet

Door Sarah Smeyers op 25 oktober 2012, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Federaal parlement

De Kamer keurde zopas een verstrenging van de snel Belgwet goed. Er waren 102 stemmen voor, 14 tegen en 13 onthoudingen. N-VA stemde mee met de meerderheid, Groen-Ecolo en FDF waren tegen en het VB en de MLD onthielden zich. Iedereen spreekt van een historische wet.

Door de snel Belgwet konden buitenlanders Belg worden zonder een landstaal te kennen, zonder geïntegreerd te zijn en zonder hier zelfs maar geweest te zijn. Dat is dus verleden tijd. Tussen 2000 en einde 2011 werden zo 568.574 buitenlanders Belg. CD&V-politica Nahima Lanjri (foto) klaagt dit al lang aan en zij is met haar team een van de belangrijkste bezielers van de huidige hervorming.

Wie Belg wil worden moet in de toekomst een landstaal kennen én geïntegreerd zijn. Er komt een korte procedure na vijf jaar ononderbroken verblijf in België en een langere na tien jaar. In het eerste geval zal je ook minstens anderhalf jaar gewerkt moeten hebben om Belg te worden, in het tweede geval niet. Voor bejaarden en gehandicapten blijven de regels soepeler. Belg worden vanuit het buitenland zal niet meer kunnen.

Naturalisatie door de Kamer wordt een echte uitzondering, ze zal alleen nog kunnen voor topsporters, zangers en wetenschappers. De nationaliteit zal ook veel makkelijker kunnen worden afgenomen na ernstige misdrijven (terrorisme, mensenhandel,schijnhuwelijken) en de strafrechter zal die nationaliteit zelf kunnen afnemen. Nu is dat nog een aparte procedure. Maar voor de misdrijven van Fouad Belkacem zal de nationaliteit nog altijd niet afgenomen kunnen worden.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is