Michel aanvaardt geen bemoeienis politici bij asiel

Door Sarah Smeyers op 27 maart 2015, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Federaal parlement

Politici die ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken contacteren om een asielaanvraag positief te behandelen, bezondigen zich aan een vorm van cliëntelisme. Dat zei premier Charles Michel (MR) gisteren in de Kamer. Hij had het over 'praktijken uit het verleden' die onaanvaardbaar zijn.

Het Laatste Nieuws citeerde gisteren Freddy Roosemont, de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken, die zijn beklag doet over politici die schrijven, mailen of bellen naar zijn ambtenaren. 'Sommige politici denken blijkbaar nog steeds dat hun naam gewicht in de schaal werpt als hij in een dossier opduikt. In de praktijk

leidt dit alleen tot onnodig extra werk.' Voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Vrancken (N-VA) ruiken de interventies naar 'machtsmisbruik' en zijn ze een 'gigantisch deontologisch probleem'.

Het Laatste Nieuws vermeldde interventies door André Flahaut (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Nahima Lanjri (CD&V). Onkelinx tweette dat ze 'fier' is op haar tussenkomst. 'Niets doen voor mensen die lijden zou schandelijk zijn', luidde het. Lanrji zei dat ze alleen naar een stand van zaken of informatie vroeg, 'en dit in alle objectiviteit en met respect voor de regels'.

Premier Michel zei gisteren in de Kamer op een vraag van Sarah Smeyers (N-VA) dat hij de kwestie op het Overlegcomité, de vergadering met alle regeringen, wil brengen. Hij benadrukte dat de gelijke behandeling van burgers een van de basisprincipes van onze rechtsstaat is. Hij wees erop dat er deontologische code is voor parlementsleden, maar er moeten ook regels zijn voor ministers.

 

Bron: De Tijd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is