Migtatiedebat in parlement start 'constructief'

Door Sarah Smeyers op 3 december 2014, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

In de Kamer buigt de commissie Binnenlandse Zaken zich over asiel en migratie. Meteen moet blijken of het parlement zonder nieuwe regering zelf een migratiebeleid op poten krijgt.

De parlementsfracties debatteren vanochtend over een aanpassing van de regels voor gezinshereniging, schijnhuwelijken en andere facetten van migratie. Dat de regels duidelijker en strenger worden, staat in de sterren geschreven. Zeker nu zelfs de PS voorstellen klaarstoomde voor een 'krachtiger maar humaan' asielbeleid.

De PS is heus niet de enige met migratie-ideetjes. Ook CD&V, Open VLD en maar vooral N-VA zette haar wetsvoorstellen de afgelopen weken met klaroengeschal in de etalage, soms tot ergernis van de anderen. De partij van De Wever wil de huidige asielcrisis bezweren door uitgeprocedeerden en illegale gezinnen opvang te ontzeggen, zodat meer plaatsen vrijkomen. Daarnaast eist N-VA een 'lijst van veilige landen', waarvan asielzoekers sneller behandeld moeten worden. Gisteren klonken zowel SP.A, Open VLD als CD&V daar opvallend constructief over.

'De voorbije weken is duchtig over en weer geschoten', zei Kamerlid Theo Francken (N-VA). 'Laten we nu de besprekingen beginnen.' Hij noemde het akkoord dat de regering-Leterme over nationaliteitsverwerving bereikte maar alsnog sneuvelde alvast een stap in de goede richting. Dat voorziet dat Belg worden alleen kan voor wie een verblijfsvergunning van onbepaalde duur op zak heeft en een landstaal spreekt. Een door Open VLD aangepaste versie ligt nu op tafel.

Wat gezinshereniging betreft -met meer dan 30.000 mensen de grootste bron van instroom in ons land- buigt het parlement zich over een voorstel van Nahima Lanjri (CD&V). Zij wil alleen nog gezinnen herenigen als de persoon in België over deftige huisvesting en inkomen beschikt dat minstens 120 procent van het leefloon bedraagt. Bovendien moet de huwelijkspartner een inburgeringstraject volgen.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is