N-VA-burgemeester D'Haese aan het hoofd van N-VA/CD&V/sp.a-coalitie

Door Sarah Smeyers op 16 oktober 2012, over deze onderwerpen: Aalst, N-VA, Verkiezingen

In Aalst wordt N-VA-lijsttrekker Christoph D'Haese burgemeester in een coalitie met de CD&V van
uittredend burgemeester Ilse Uyttersprot en met de sp.a. Dat zegt kamerlid Sarah Smeyers (N-VA). Huidig coalitiepartner Open Vld, met lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht, zit niet meer in het nieuwe bestuur.

 N-VA behaalde zondag 31,1 procent van de stemmen (15 zetels), CD&V 17,3 procent (8 zetels) en sp.a 16,4 procent (7 zetels).

"Die 31 procent stemmen is terug te vinden in het akkoord en daar zijn we tevreden over", verduidelijkt Smeyers. "Er zijn verder een aantal principes op papier gezet rond politieke
besluitvorming, want we willen niet de fouten maken van het vorige bestuur". De schepenambten zijn verdeeld over de partijen. "Er zijn enkel inhoudelijk afspraken gemaakt over de invulling van de uitvoerende mandaten, maar nog geen personen aangeduid."

Wel staat vast dat de nieuwe burgemeester, lijsttrekker en huidig gemeenteraadsvoorzitter  Christoph D'Haese wordt. Hij was tot eind 2011 lid van Open Vld, zetelde sindsdien als onafhankelijke en trok bij de verkiezingen dus de N-VA-lijst.

N-VA kamerlid Sarah Smeyers wordt OCMW-voorzitter. Zij behaalde 3.605 voorkeursstemmen . Nummer drie, ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire, behaalde 2.322 voorkeursstemmen. N-VA zal verder drie schepenen leveren.

De partij van huidig CD&V-burgemeester Ilse Uyttersprot mag drie schepenambten verdelen. Uyttersprot haalde 5.720 voorkeursstemmen, meer dan drie keer zoveel als de tweede van haar partij en 1,673 meer dan in 2006. CD&V haalde 17,3 procent, in 2006 in kartel met N-VA 21,3 procent. 

Sp.a mag twee schepenen leveren, de partij haalde 16,39 procent, in 2006 in kartel met spirit 19,25. Open Vld, met lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht ,wordt dus naar de oppositiebanken verwezen. De liberalen strandden zondag op 17,3 procent. In 2006 haalde het toenmalige kartel VLD-Vivant 18,5 procent, de liberale scheurlijst Blauw 11,6 procent. De Gucht haalde zondag 3,450 voorkeursstemmen, een pak meer dan de 1,172 uit 2006.

 

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is