'N-VA kan nog veel leren van MR over vrouwen'

Door Sarah Smeyers op 22 januari 2016, over deze onderwerpen: N-VA, Sarah

Veel democratie kwam er bij de aanduiding van de nieuwe fractievoorzitter van N-VA niet aan te pas. Tegenkandidaat Sarah Smeyers (35) moest van De Wever kiezen tussen Aalst of het fractieleiderschap. Een onmogelijke keuze, waardoor De Wevers favoriet, Peter De Roover, het haalde.

Hoe teleurgesteld bent u?
"Ik ben niet waanzinnig teleurgesteld, omdat Bart (De Wever, TP) het goed heeft aangepakt. Uiteindelijk waren we maar met twee kandidaten. Daar was ik zelf danig van geschrokken. Na alle speculaties in de pers verschenen we maar met twee aan de start. Bart heeft me de afgelopen dagen meermaals gebeld en de pro's en contra's van de kandidaten opgesomd.

En wat was er zo fout aan u?
"Ik ga mezelf niet afbreken; ik zal Peter bejubelen. Hij is ouder en heeft dus meer ervaring. Hij heeft zijn wortels in de Vlaams Volksbeweging. Objectief gezien heeft hij ook gewoon meer redenaarstalent dan ik. Dat heeft de doorslag gegeven."

Moeten fractieleiders dan geen mensen motiveren? Heeft De Roover dat talent?
"Kijk, Bart heeft een rondvraag gedaan bij de fractieleden. Daaruit bleek dat veel mensen niet wilden kiezen tussen Peter en mij. Daarna heeft hij mij gezegd dat hij Peter liever als fractieleider en mij als penningmeester zag. In mijn voordeel sprak inderdaad dat ik een goede coach ben en een ploegspeler. Ik zit al negen jaar in dat parlement, ik geef de nieuwelingen vaak raad. Dat ga ik blijven doen. Ik ga niet veranderen omdat ik naast dit fractieleiderschap grijp."

U bent zo'n beetje de moeder van de fractie?
"Dan toch de jonge moeder. (lacht)"

Is het penningmeesterschap geen schamele troostprijs?
"Er zitten maar zeven mensen in het dagelijks bestuur. De penningmeester is daar een van. Ik beschouw dit als een hele eer. Zal ik open kaart spelen? Bart heeft me gevraagd mijn lokaal mandaat op te geven. Hij wilde dat de fractieleider alles op alles kon zetten in hetparlement. Volgens hem viel die functie dan ook niet te combineren met het voorzitterschap van het OCMW in Aalst. Voor die post heb ik heel veel familiale opofferingen gedaan. Dat wilde ik echt niet. Ik doe het ook gewoon veel te graag. Bovendien speelde een mogelijke verhuis mee."

Waarvoor moest u Aalst dan verruilen?
"Dat is niet moeilijk te raden (Smeyers zou naar Gent moeten verhuizen, TP). In Aalst hebben we al drie parlementsleden: Karim Van Overmeire, Christoph D'Haese en ik. Bart hoopte op een betere spreiding in de provincie."

Waarom heeft u het niet tot een stemming laten komen? Waarom blijft De Wevers wil wet?
"Eerlijk? Hij lijkt me veranderd. In 2007 heb ik echt een doodsstrijd moeten leveren voor de tweede plaats op de Oost-Vlaamse lijst. Toen ging hij daar zeer sec en rationeel mee om. Hij hield een enorme afstand tot de kandidaten. Veel warmte ging er toen niet uit van hem, en dat gaf niet bepaald veel zelfvertrouwen. Nu was hij menselijker. Misschien heeft zijn sjerp ermee te maken? Hij komt nu eenmaal meer onder de mensen dan vroeger. Bart heeft me op een aangename manier verrast."

Vindt u het dan menselijk dat u gedwongen werd tot een verhuis naar Gent?
"(stilte) Ik heb twee kinderen die in Aalst op school zitten. Die wou ik niet onder de arm nemen en spoorslags vertrekken omdat er in 2018 verkiezingen zijn."

De Wever wist toch dat u nooit dat lokaal mandaat zou neerleggen? Dit is toch een schijnkeuze?
"Hij heeft het totaalbeeld geschetst. Zijn uitleg was valabel."

U krijgt misschien wel macht als penningmeester, maar toch geen zichtbaarheid? U staat niet wekelijks op het spreekgestoelte van het parlement.
"Op korte termijn geeft dat geen zichtbaarheid, maar wel invloed. Ik blijf ook parlementslid en blijf me smijten op mijn onderwerpen."

Komt dit niet extra hard aan omdat u ook al naast een ministerpost greep?
"Theo (Francken, TP) was een evidentie voor het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie. Ik ben niet rancuneus. Theo en ik zijn en blijven maatjes. Mijn tijd zal hopelijk nog komen."

Geeft uw partij vrouwen te weinig kansen?
"Het geslacht mag nooit het enige argument zijn om iemand een post te geven. Maar de N-VA- vrouwen hadden in de federale regering beter bedeeld moeten worden. Buiten Elke (Sleurs, TP) hebben we nu gewoon niemand. Bart weet ook dat de vrouwen daar niet tevreden mee zijn.

"De reflex bestaat binnen de partij nog veel te weinig om vrouwen kansen te geven. Om hen omhoog te katapulteren. Als we in de volgende regering komen, moet dat anders. MR was nu al niet te beroerd om de vrouwelijke parlementsleden belangrijke ministerposten te geven. Daar kan Bart nog van leren."

De Wever bevestigt ook opnieuw het imago van een machopartij.
"Wees gerust, dat heb ik hem genoeg gezegd. We hebben nochtans veel capabele vrouwen in huis. Laat me lukraak wat namen noemen. Karolien Grosemans is een uitstekende defensiespecialiste. Inez De Coninck heeft zich vastgebeten in de NMBS. En Zuhal Demir kent het arbeidsrecht door en door. Bart is echt nog niet van ons af. (lacht)"

TINE PEETERS ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is