N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

Door Sarah Smeyers op 24 oktober 2012, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Als we voor alle misdrijven de nationaliteit van een criminele buitenlander zouden kunnen afnemen, dan zouden we dat bij Fouad Belkacem kunnen doen. N-VA heeft dat voorgesteld, maar de meerderheid volgde ons niet." Dat zegde Kamerlid Theo Francken (N-VA) zopas tijdens de bespreking van de herziening van de snel Belgwet in de Kamer.

Francken zegde dat de N-VA desondanks vanuit de oppositie de hervorming van de snel Belgwet toch zal steunen. En zoiets gebeurt maar zelden bij gevoelige thema's.

Francken (foto) feliciteerde vooraf mede-initiatiefneemster Carina Van Cauter (Open Vld) omdat zij "als liberale één van de grote blunders van de regering-Verhofstadt rechtzet". Het oppositielid zag vijf positieve punten in de nieuwe wet:

* Naturalisatie door de Kamer wordt opnieuw de uitzondering bij grote verdiensten voor het land, in plaats van een bijna algemene regel na drie jaar. "Voor de N-VA vallen niet alleen bekende sporters, zangers of wetenschapslui daaronder, maar ook rijke ondernemers die hier willen investeren", aldus Francken.

* Alleen wie hier woont kan nog Belg worden.

* Er zijn meer mogelijkheden om de nationaliteit af te nemen en de strafrechter kan dat zelf doen.

* Wie Belg wil worden moet geïntegreerd zijn.

* Het aantal procedures om Belg te worden wordt grondig vereenvoudigd.

Drie negatieve punten

Francken gaf drie negatieve punten. En daarom zal hij zich persoonlijk onthouden, terwijl de N-VA als partijd toch de herziening van de snel Belgwet morgen toch mee zal goedkeuren vanuit de oppositie:

* Het taalniveau dat vereist wordt om Belg te worden is te laag.

* Er staat geen cascadeverbod in de wet, waardoor iemand die Belg geworden is door een huwelijk, na scheiding opnieuw mensen de Belgische nationaliteit kan laten geven door nieuwe huwelijken. En de N-VA is tegen dat systeem.

* Er zijn te weinig mogelijkheden om criminelen de Belgische nationaliteit af te nemen. "Belkacem zal ze niet kunnen verliezen, zo vrees ik", aldus Francken.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is