Na Van Overmeire & co kiest ook Christoph D'Haese voor partij van Smeyers

Door Sarah Smeyers op 8 december 2011, over deze onderwerpen: Aalst, N-VA

Aalsters gemeenteraadsvoorzitter Christoph D'Haese ruilt Open Vld voor N-VA, en is daarmee het vierde gemeenteraadslid dat de overstap maakt. Toch ontkent boegbeeld Sarah Smeyers dat N-VA stilaan transformeert naar een Vlaams Belang Light of - na de overstap van D'Haese - de partij wordt van misnoegde overlopers. Bekijk hier de reportage van TV Oost.

Het ene na het andere gemeenteraadslid in Aalst kiest eieren voor zijn geld en loopt over naar het N-VA. Voor de komst van D'Haese leek N-VA te evolueren naar een soort van Vlaams Belang Ligh: na de overkomst van notoire Belangers als Mia De Brouwer, Karim Van Overmeire en Ignace Verhaegen zaten er plots drie N'VA'ers in de gemeenteraad.

"Met de komst van Christoph D'Haese is de N-VA echt wel de vergaarbak van de malcontenten en opportunisten geworden", klinkt het bij tegenstanders. Steve Herman van het Vlaams Belang haalt dan ook keihard uit. "Met het binnenhalen van hyperbelgicist en royalist D'Haese kiest N-VA duidelijk voor de macht en kiepert deze verzamelbak van misnoegde overlopers de Vlaamse idealen overboord", zegt hij. "Hij stemde tegen ons voorstel om het portret van het koningspaar uit de raadszaal te halen en was tegen het idee om aan elk officieel gebouw een Vlaamse vlag te hangen." De ex-partij van D'Haese denkt dat zijn overstap uit teleurstelling plaatsvindt. "Het is de keuze van Christoph. Hij heeft twee keer geprobeerd om bij de Open vld de leiding te nemen: één keer bij de verkiezing van het voorzitterschap en een andere keer bij die om het lijsttrekkerschap. En hij heeft het telkens niet gehaald. Is het uit teleurstelling dat hij deze stap zet?", vraagt Joke De Swaef, voorzitter van Open Vld Aalst zich af. Christoph D'Haese zegt dat zijn overstap niets te maken heeft met plat opportunisme.

"Bij Open Vld heb ik waardering gemist, dat is zo. Ik wil er altijd 100 procent voor gaan en ik geloofde niet meer dat ik dat kon bij die partij. N-VA is de anders-partij, die het verschil wil maken met het non-beleid van de afgelopen jaren", zegt Christoph D'Haese.

Volgens Sarah Smeyers is het absoluut niet zo dat alle 'malcontenten' zich hergroeperen bij N-VA. "Mochten wij iedereen aanvaarden dan zouden we twee lijsten kunnen vullen. Niet iedereen wordt door het partijbestuur aanvaard, de kandidatuur van Willy Van Mossevelde hebben we bijvoorbeeld niet goedgekeurd. Christoph D'Haese is een sterk politiek figuur. Is hij opportunistisch? Als je ziet hoe onze partij de laatste tijd gegroeid is van 4.000 naar 25.000 leden, dan weet je dat die mensen van ergens komen", zegt Smeyers. "Christoph mag dan wel dingen gestemd hebben in de meerderheid die wij niet zouden stemmen, vanaf nu schakelt hij zich in in onze ideologie."

Voor de nieuwkomers van Vlaams Belang en Christoph D'Haese werden bij N-VA wel al enkele authentieke Vlaams-nationalisten aan de kant gezet, waaronder gemeenteraadslid Danny Denayer. "Och in totaal zijn er twee mensen uit het bestuur gestemd, twaalf oude leden zijn herverkozen. Dus dat valt wel mee", zegt Smeyers. Bij andere partijen stelt men zich ondertussen de vraag of de nieuwkomers bij N-VA wel allemaal tevreden zullen blijven als blijkt dat er niet voor iedereen een postje in het volgend bestuur inzit. "Er is een toevloed vanuit andere partijen, en ik oordeel daar niet over. Maar ik vraag me wel af of de partij al die mensen ook zal kunnen belonen", zegt sp.a-voorzitter Dirk De Pauw.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is