Portkosten gerecht in stijgende lijn

Door Sarah Smeyers op 12 augustus 2013, over deze onderwerpen: Justitie

De portkosten van de gerechtelijke entiteiten blijven oplopen. Door het uitblijven van modernisering betaalde het gerecht in 2012 meer dan 21 miljoen euro aan portkosten en dat bedrag dreigt dit jaar nog hoger uit te vallen. "Dit soort cijfers onderstrepen het belang van verdere digitalisering", aldus N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers.

Dossiers, postpakketten, al dan niet aangetekende brieven: het gerecht verstuurt op jaarbasis heel wat post. Doordat justitie onvoldoende geïnformatiseerd is wordt nog heel vaak een beroep gedaan op traditionele postbedeling en dat kost natuurlijk een hoop geld."

Minister Turtelboom wijst erop dat er sensibiliseringsacties gevoerd worden bij de gerechtelijke diensten om bijvoorbeeld het gebruik van aangetekende brieven tot een minimum te beperken en om meer post 'non-prior' te versturen.

"Vooral de symptomen van het probleem worden bestreden, terwijl de oorzaken ongemoeid blijven. Er moet meer ingezet worden op de modernisering van het gerecht, anders blijven we geconfronteerd worden met dit soort oplopende kosten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is