U bent hier
Protest over spreidingsplan asielzoekers zwelt aan
De Belgische regering wil het systeem van financiële steun aan asielzoekers weer mogelijk maken. De kritiek over het asielbeleid zwelt aan. Het feit dat Vlaanderen 88 procent van de nieuwe vluchtelingen zou moeten opvangen, stuit op protest. Voor N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers en voorzitter Bart De Wever is het duidelijk dat de huidige regularisatieprocedure voor een aanzuigeffect zorgt.
Volgens staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) gaat het echter om een oud plan dat vooralsnog niet van toepassing is op de nieuwe asielprocedure. Omdat de regering er voorlopig niet in slaagt opvangplaatsen te voorzien voor alle nieuwe asielzoekers, gaat ze via de programmawet opnieuw financiële steun aan vluchtelingen mogelijk maken. Asielzoekers waarvoor geen plaats meer is in een opvangcentrum van Fedasil of in zogenaamde Lokale Opvanginitiatieven (LOI's) kunnen dan doorgestuurd worden naar OCMW's over het hele land. Die moeten hen vervolgens een leefloon uitbetalen. Die financiële steun werd in 2007 afgeschaft, maar nood breekt wet, is het motto van de regering...
"Onaanvaardbaar", klonk het onder meer bij N-VA. Maar ook bij meerderheidspartijen CD&V en Open Vld zwelt de kritiek op het spreidingsplan aan. Zo zou Schilde, de gemeente waar Open Vld-Kamerlid Yolande Avontroodt burgemeester is, 124 extra asielzoekers moeten opvangen.
Volgens N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers en voorzitter Bart De Wever is het nu al duidelijk dat de huidige regularisatieprocedure voor een aanzuigeffect zorgt en dat het geraamde aantal asielzoekers wel degelijk naar de OCMW's zal worden doorgestuurd. "Dat zadelt de Vlaamse OCMW's met een factuur van 48 miljoen euro op", klinkt het. Al bood Courard wel al aan om de kosten van de OCMW's voor honderd procent terug te betalen. "Waarom vinden we daar dan niets van terug in de begroting?", is de repliek van De Wever. De N-VA-voorzitter is de "vele leugens" van de regering in het asieldossier beu en roept alle Vlaamse steden en gemeente op om massaal te protesteren tegen het spreidingsplan.
Bron: De Morgen