Stad crëeert geen extra opvang

Door Sarah Smeyers op 12 september 2015, over deze onderwerpen: Aalst, Asiel en migratie

De kloosters in Aalst staan ervoor open om als opvangplaats te fungeren voor vluchtelingen, de stad veel minder. 8.000 vluchtelingen moeten een opvangplaats krijgen in Vlaanderen, terwijl het OCMW van Aalst er maar 39 een onderkomen geeft. Nochtans staat een groot gebouw als De Pupillen aan de Graanmarkt vrijwel leeg.

Het OCMW heeft op vraag van Fedasil 39 vluchtelingen een opvangplaats gegeven in Aalst. Meer lijkt de stad voorlopig niet tedoen voor vluchtelingen. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en Karim Van Overmeire (N-VA) lieten in een gezamenlijk persbericht weten dat de stad 'vol' is en het niet mogelijk is om extravluchtelingen op te vangen. Een zoektocht naar een groter gebouw om meer mensen op de vlucht een onderkomen te geven is niet aan de gang. Nochtansstaat er wel wat stadspatrimonium leeg op dit moment.Het meest in het oog springt de vroegere militaire school en vredegerecht De Pupillen aan de Graanmarkt.

Op een deel van de site zit nu de kunstacademie, maar de rest staat leeg. Sanitair en verwarming zijn aanwezig. De oppervlakte van de vroegere gebouwen van de federale politie alleen al bedraagt meer dan 3.000 vierkante meter. Waar vroeger het vredegerecht was, is er nog eens zoveel ruimte. Een ander groot overheidsgebouw dat leegstaat is de oude rijkswachtkazerne aan de Denderstraat op een steenworp van het station van Aalst. Ook hier zijn sanitair en verwarming aanwezig. De stad is bezig met dat gebouw te onteigenen om er een sociaal centrum van te maken, misschien kan opvang van vluchtelingen al een eerste aanzet zijn.

OCMW-voorzitster Sarah Smeyers (N-VA) zegt echter dat de opvang van meer vluchtelingen in Aalst nog niet aan de orde is. "Gelukkig doet de federale regering het nodige met 8.000 extra plaatsen, zodat de OCMW's nog wat bespaard zullen blijven", zegt ze. "De overheid zal 3.000 vluchtelingen opvangen in leegstaande kazernes, vooral in Limburg, en 5.000 via een openbare aanbesteding (via ngo's en verenigingen, nvdr.)", aldus Smeyers (N-VA).

Kloosters

Deken Marc Verwaeren van de katholiekekerkgemeenschap in Aalst is wel op zoek naar extra opvangplaatsen. "De kerken openzetten is geen optie, bij gebrek aan sanitair. De kloosters in Aalst, dat zou dan weer wel moeten lukken.

De kloostersgemeenschappen van onder meer Ter Muren in Erembodegem en van het OLV-ziekenhuis zijn aangeschreven met de vraag of ze vluchtelingen willen ontvangen en ze hebben positief geantwoord", zegt Marc Verwaeren. "De bisschop heeft ons allemaal gevraagd om al het mogelijke te doen voor de vluchtelingen. In de eucharistie heb ik ook een oproep gelanceerd aan de parochianen om mensen thuis op te vangen", zegt hij.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is