Verjaring fiscale fraude niet belangrijk voor meerderheid

Door Sarah Smeyers op 13 november 2012, over deze onderwerpen: Federaal parlement, Veiligheid & justitie

Dat steeds meer strafzaken over fiscale fraude verjaren is toch niet zo belangrijk voor onze parlementsleden als ze wel laten uitschijnen. Zopas zou de Kamercommissie Justitie een wetsontwerp van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) stemmen om die verjaring veel moeilijker te maken. Maar na een half uur was de meerderheid nog altijd niet met voldoende leden aanwezig om dat ontwerp goed te keuren. Sp.a en MR bleven afwezig en dan werd de Commissie maar geschorst.

Dit soort scenario, waarbij de meerderheidspartijen het niet meer de moeite vinden om in voldoende aantal naar de Kamercommissie Justitie te komen, heb je tegenwoordig haast iedere week. Om hier paal en perk aan te stellen besloot de Kamercommissie zelf dat de zittingen in de toekomst na een kwartier wachten zouden worden afgeblazen. Zoals voormalig commissievoorzitter Fred Erdman (sp.a) indertijd onder de paarsgroene regering van Guy Verhofstadt deed. Huidig voorzitster Sarah Smeyers (N-VA) wachtte nog een half uur, maar stopte
er dan mee.

Turtelboom had een ontwerp ingediend waardoor de verjaringstermijn zou worden geschorst als een verdachte bijkomende onderzoeksdaden vraagt. Nogal wat verdachten vragen net voor ze voor de raadkamer komen snel dat een getuige wordt gehoord, een boekhouding opnieuw wordt nageplozen of een chemische stof wordt heronderzocht. Ze hopen dat dit nieuwe onderzoek lang zal duren en dat hun zaak hierdoor verjaard geraakt. Turtelboom wilde daar een stokje voor steken door de verjaringstermijn gewoon te schorsen. Maar dat geraakte dus niet gestemd.

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is