"Verlaagde kinderbijslag is maar eerste idee"

Door Sarah Smeyers op 22 september 2015, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Sociale zekerheid

Het wetsvoorstel van de N-VA om pas na vier jaar volledig kindergeld te geven aan nieuwkomers, maakt amper kans. Zowel de CD&V als de MR van premier Charles Michel schieten het af. Toch blijft N-VA-parlementslid Sarah Smeyers in het offensief: "Dit is nog maar een eerste voorstel. Er zijn nog zoveel sociale voordelen waar we het over moeten hebben."

Het door Sarah Smeyers ingediende wetsvoorstel houdt een getrapt systeem in voor wie nog geen vier jaar wettelijk in België verblijft: na één jaar krijg je 25 procent van het kindergeld, na twee jaar 50, na drie 75 en na vier jaar pas de volle 100 procent. "Dat geldt voor erkende vluchtelingen, maar ook bijvoorbeeld voor wie hier komt via gezinshereniging", zegt Sarah Smeyers, de N-VA-specialiste in asiel en migratie in het federale parlement.

De Conventie van Genève houdt in dat alle burgers gelijk zijn en dat aparte maatregelen discriminerend zijn. Die klip omzeilt de N-VA: het wetsvoorstel geldt net zo goed voor Belgen, maar de enige landgenoten die erdoor getroffen zouden worden zijn expats, Belgen die naar het buitenland zijn uitgeweken en terugkomen. Om de schade voor hen te beperken, houdt het wetsvoorstel rekening met een eventueel verblijf hier in de voorbije tien jaar. "In de praktijk zal het systeem voor 95 procent voor buitenlandse nieuwkomers gelden", zegt Sarah Smeyers. Ze zegt het jammer te vinden dat coalitiepartners meteen de deur dichttrekken. "De gewone gang van zaken is dat je dit bespreekt en probeert tot een consensus te komen. Ik hoop dat dit toch nog tot de mogelijkheden behoort."

 

"Elk kind is gelijk"

Die kans lijkt klein. MR-voorzitter Olivier Chastel noemde het voorstel discriminerend en stigmatiserend: "De regel in ons systeem is: elk kind is gelijk." De CD&V zei dat ook, met toch een bijkomende nuance. "We moeten in de vluchtelingencrisis waken over het aanzuigeffect van ons land, maar het recht van kinderen terugdringen, past daarin niet", aldus voorzitter Wouter Beke. Zowel CD&V als sp.a wijzen erop dat het uiteindelijk maar over relatief bescheiden bedragen gaat. Zo ging in 2013 maar 0,1 procent of minder van het budget voor de kinderbijslag naar kinderen van vluchtelingen, ofwel 6 miljoen op 6 miljard euro.

"Ik zeg ook niet dat het een besparing is", zegt Sarah Smeyers. "Het gaat er wel om op termijn onze sociale zekerheid in evenwicht te houden. Alvorens je krijgt, moet je hebben bijgedragen. Ik heb het eerder al gezegd: ofwel bouw je een muur rond je land, ofwel rond je sociale zekerheid. Een getrapte kinderbijslag is maar een eerste, 'klein' voorstel. Ik heb het gedaan omdat Open Vld het eerder al suggereerde, verwijzend naar het voorbeeld van Denemarken. Waar het nu om gaat is dat we het debat openen over een hele reeks sociale voordelen. Ik geef liever geen voorbeelden, maar je zou ervan versteld staan hoeveel steunmaatregelen onze sociale zekerheid allemaal bevat."

Uit Open Vld-hoek viel er gisteren overigens geen ergernis te noteren over het feit dat de N-VA van een suggestie van voorzitter Gwendolyn Rutten een wetsvoorstel maakt. "Wij zijn alleen maar blij dat dit wordt opgepikt", zegt Open VLd-parlementslid Freya Saeys, gespecialiseerd in welzijnsdossiers. "We moeten hier zonder taboes over kunnen discussiëren." Voor Groen zei Wouter De Vriendt dat het voorstel "een snelle dood zal sterven, maar de woorden en het discours berokkenen meer blijvende schade."

 

De cijfers

En de cijfers? Volgens de Gezinsbond zijn er in ons land zo'n 1,5 miljoen kinderen. Uitgaande van de 0,1 procent in 2013 die sp.a en CD&V aanhalen, kregen toen grofweg 1500 kinderen van vluchtelingen kinderbijslag. Daar vallen er van weg, als ze gaan werken bijvoorbeeld, maar er komen er ook bij. Volgens het Commissa­riaat-generaal voor de Vluchtelingen waren er in 2014 1116 minderjarigen onder de erkende vluchtelingen en in de eerste acht maanden van 2015 1673 (niet-begeleide minderjarigen niet meegerekend). Dat aantal loopt dus op, al blijft het nog overzichtelijk. "Je moet op langere termijn kijken. Niemand weet hoe het zal evolueren", zegt Sarah Smeyers. "Juist daarom moeten we het systeem hervormen."

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is