"Waarschuwing aan asielzoekers pervers"

Door Sarah Smeyers op 15 november 2011, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

"De noodkreet over het tekort aan opvang van asielzoekers is pervers want ze komt elke winter terug. Het zijn net de PS-partijgenoten van OCMW-voorzitter Yvan Mayeur die op federaal niveau drie jaar lang niets deden." Dat zegt N-VA-kamerlid Sarah Smeyers. Ze reageert daarmee op de waarschuwing van Mayeur voor een humanitaire catastrofe deze winter.

Vanavond is de winteropvang voor daklozen door de Brusselse hulporganisatie Samu Social opnieuw van start gegaan.  Samu Social heeft daarvoor een nieuw gebouw in gebruik genomen, in de Brusselse Koningstraat. Het is de bedoeling om er op termijn 400 mensen op te vangen.

De voorzitter van Samu Social, tegelijk ook OCMW-voorzitter, Yvan Mayeur trok vanmiddag nog eens aan de alarmbel. Het aantal asielzoekers is de laatste maanden dramatisch gestegen, zo zegt Mayeur.  "Op humanitair vlak wordt de winter een catastrofe. De komende weken zullen 2.000 mensen, families en vrouwen met kinderen buiten moeten blijven. Ze komen natuurlijk uit het buitenland maar ze zijn hier nu. En Fedasil neemt deze mensen niet op. Wij vragen een dringend hulpnoodplan voor deze mensen en een oplossing voor de winter."

"Het is nogal cynisch dat die oproep vanuit PS-hoek komt", zegt N-VA-kamerlid Sarah Smeyers. "De bevoegde staatssecretaris en ministers van PS-signatuur weigeren al drie jaar om structurele maatregelen te nemen om de instroom van asielzoekers tegen te gaan. Zeggen dat iedereen een tandje moet bijsteken terwijl het probleem op Belgisch niveau zit, is pervers", aldus Smeyers. "Ik wil ook niet dat er vandaag mensen op straat staan of in de kou slapen bij winterse temperaturen. Er kon al drie jaar gewerkt zijn aan de instroom zodat alleen de werkelijke asielzoekers in die opvang zitten en er dus voor hen altijd plaats is", besluit Smeyers.

 

Bron: de redactie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is