Aantal regularisaties absurd hoog: nog een gevolg van het gefaalde beleid

Door Sarah Smeyers op 31 december 2010, over deze onderwerpen: Asiel en migratie

Uit cijfers die ik eigenhandig opvroeg bij de DVZ - en die op 30/12 eveneens in de krant verschenen (klik hier om het artikel te lezen) – blijkt dat het aantal regularisaties toegekend in 2010 zal neerkomen op zo een 24 000, bijna 10 000 meer dan vorig jaar (in 2009 waren er ong. 14.830 goedkeuringen, het jaar daarvoor 8.369). Daar waar men dacht dat de gevolgen van de collectieve regularisatie van vorig jaar enkel voelbaar zouden zijn in 2009, blijkt nu dat de echo van het destijds gecreëerde aanzuigeffect nog steeds loeihard nagalmt.

Tussen september en december 2009 konden illegalen hun dossier bij de Dienst Vreemdelingenzaken indienen om zo geregulariseerd te worden op basis van het omslachtige en veel te ruime begrip “duurzame verankering”. Wanneer hij een langdurige band met ons land heeft opgebouwd en kan bewijzen, kan een “sans-papiers” geregulariseerd worden.

Aangezien de omschrijving van “duurzame verankering” erg ruim is en vatbaar voor misbruik, dienen enorm veel illegalen die dreigen uitgewezen te worden (of die reeds een bevel tot uitwijzing hebben ontvangen) een aanvraag tot regularisatie in, met de gedachte dat ze dan sowieso papieren zullen ontvangen en te kunnen blijven “rondhangen” in België. Zo wordt in slechts 5% van alle gevallen een bewijs tot uitwijzing ook effectief opgevolgd. Wie kan hen hierin echter ongelijk geven? Het is bijna zeldzaam in België dat een aanvraag tot regularisatie uiteindelijk niet wordt goedgekeurd! Geen wonder dat er zo een aanzuigeffect ontstaat dat zijn weerga niet kent en dat ons land uiteindelijk kreunt onder een opvangtekort …

N-VA wil hier iets aan doen en pleit dringend voor een correctere aanpak om het aantal regularisaties fors terug te dringen en enkel toe te kennen aan wie er echt recht op heeft. Zo willen we in de toekomst absoluut vermijden dat er opnieuw wordt gedweept met een nieuwe collectieve regularisatiecampagne en eisen we dat de op vrijwillige en willekeurige basis gefundeerde regularisatie-aanvragen afgeschaft worden (België is één van de zeldzame EU-landen die een aanvraag op vrijwillige basis wel toestaat). Tot slot moet er ook snel werk gemaakt worden van een efficiënt en vrijwillig terugkeerbeleid.

We staan aan de vooravond van een nieuw jaar en het is bijna 5 na 12…  Het is nu aan ons om het roer om te gooien en een efficiënt, humaan asielbeleid te voeren !!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is