Sarah Smeyers

Sarah Smeyers is een kind van de jaren tachtig (°1980), een thirtysomething dus. Toch behoort ze al tot de anciens van onze Kamerfractie. Sinds 2007 vertegenwoordigt Sarah de provincie Oost-Vlaanderen in het federale parlement. Wat haar kenmerkt? Ze is enthousiast, gedreven, pragmatisch, integer, scherp en ter zake. Ze is een doorzetter en spreekt met kennis van zaken.

 

Een ‘échte’

Sarah is een N-VA’er van het eerste uur. Ze studeert nog rechten als ze in 2001 in de jonge partij stapt. Nog niet veel mensen zien voor de prille N-VA een toekomst. Dat houdt Sarah niet tegen, want ze gelooft in het partijproject. Vlaanderen is haar diepe overtuiging en ze gelooft in een zuinige en krachtdadige politiek. Voilà, Sarah vindt haar politieke thuis.

In haar eigen Aalst bouwt Sarah de lokale N-VA-afdeling mee op, ze stampt er met succes de jongerenwerking uit de grond. In 2003 staat ze voor het eerst op een lijst. De verkiezingen vallen pal in de examenperiode. Het is blok én campagne. Ze haalt nipt geen zetel, slaagt wél met glans voor haar examens. Haar fraaie resultaat motiveert haar tot een tweede gooi vier jaar later. In 2007 is het pluche van de Wetstraat wél voor haar. Tot op vandaag.

 

Zonder grenzen

In de Kamer specialiseert Sarah zich in asiel en migratie. Ze is de schrik van de staatssecretarissen die Theo Francken vooraf gaan. Haar kritiek op hun pijnlijke non-beleid is scherp en treft doel. Samen met haar spitsbroeder en eerst-nog kamerlid Theo Francken rekent ze af met het falende migratiebeleid in het boek ‘Land Zonder Grens’ (2012). Sarah ijvert voor een hechte, inclusieve Vlaamse samenleving waar mensen zich thuis en veilig voelen. Daarom pleit ze voor een verstandige migratiepolitiek, die ook inzet op mensen die onze samenleving versterken. Maar als de nood hoog is, moet je vooral praktisch en pragmatisch denken. De recente asielcrisis is een humanitaire ramp zonder gelijke. Op de piek van deze crisis, waarbij ontredderde families uit het Midden-Oosten massaal onze grenzen oversteken, zijn registratie, screening en (pre-)opvang de sleutelwoorden. Dat heeft ook staatssecretaris Theo Francken begrepen en Sarah sluit zich aan en vult zijn beleid actief aan. Zodat wie echt nood heeft aan een veilige haven, op de overheid kan rekenen. En dus dringen snelle(re) procedures, grondige screenings en een realistisch terugkeerbeleid zich op. Een echt – streng maar rechtvaardig - beleid krijgt steeds meer vorm.

Haar vorming als notarieel juriste komt van pas in de Kamercommissies Handelsrecht en Justitie, waar ze ook een tijd voorzitter van is. Binnen de fractie neemt ze vooral dossiers rond burgerlijk recht voor haar rekening. Ze wint bij vriend en vijand krediet omwille van haar constructieve en stevig onderlegde bijdrage, ook toen N-VA nog in de oppositie zetelde.

 

Oost, west…

In Aalst verzamelt Sarah een sterke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Uit het niets wordt de N-VA de grootste partij. Ze wordt schepen van Wonen en voorzitter van het Aalsterse OCMW. Ze maakt komaf met enkele scheefgegroeide praktijken, maar is mededogend voor wie op ondersteuning aangewezen is. De samenleving is hulp verschuldigd aan wie het echt nodig heeft. Hulp bieden moét, maar het is geen doel op zich, wel een - hopelijk tijdelijk – redmiddel. Want essentieel voor ieders welzijn en geluk is zo snel mogelijk weer op eigen benen staan, eventueel met een duwtje in de rug. Onder haar leiding zet het OCMW forser in op fraudebestrijding en activering.

 

De schaarse vrije tijd spendeert Sarah graag met haar dochters Marie en Anna en met haar vrienden. In het zwembad, op gravel, op een terrasje, een rommelmarktje, een festivalweide, een eetfestijn, een evenement in Aalst (en nee, niet alleen Carnaval) of op de tribunes van Okapi Aalstar. En als het even kan, ook thuis…

 

Persoonlijk
 • geboren op 8 oktober 1980 in Aalst
 • mama van Marie en Anna
Opleiding
 • Licentiaat in de rechten         [2003 - KULeuven]
 • Licentiaat in het notariaat      [2004 - KULeuven]
Lid van:
 • N-VA afdeling Aalst
 • N-VA arrondissement Aalst-Oudenaarde
 • N-VA partijraad
Politieke dossiers
 • Aalst: lokale dossiers
 • asiel en migratie
 • DAVO
 • gender
 • jongerenbeleid
 • justitie
 • notariaat
 • rookverbod
 • staatshervorming
 • arbeid
 • co-auteur (samen met Theo Francken) van het boek "België: land zonder grens". 

Meer info over Sarah vindt u ook op de N-VA-website en op één van haar facebookpagina's. 
Wil u Sarah contacteren? Laat gerust iets weten via sarah.smeyers[@]n-va.be of neem contact op met haar medewerker sofie.devriese[@]n-va.be.

Medewerkers

Sofie De Vriese

parlementair medewerker