Sarah Smeyers

“Als je aan politiek doet, moet je met beide voeten in het échte leven staan. In de zes jaar dat ik OCMW-voorzitter ben, heb ik mensen leren kennen die het op een of andere manier moeilijk hebben, helaas ook mensen die onterecht willen profiteren. Daarom is mijn beleid zacht voor de kwetsbaren en hard voor wie het systeem misbruikt. Ik besef door mijn werk in Aalst ook hoe belangrijk onze woonkwaliteit is. Mijn ervaring in asiel en migratie? Die wil ik meenemen vanuit uit het Federale naar het Vlaamse Parlement. Werken aan een inclusieve gemeenschap met rechten én plichten. Zorgen voor (kans)armen, senioren, voor nieuwkomers, voor àlle Vlamingen! In zo’n sociaal Vlaanderen wil ik wonen! Dat is Vlaanderen op zijn sterkst!” (Sarah Smeyers, 11 februari 2019)

 

Sarah Smeyers is een kind van de jaren tachtig (°1980), een thirtysomething dus. Toch behoort ze al tot de anciens van onze Kamerfractie. Sinds 2007 vertegenwoordigt Sarah de provincie Oost-Vlaanderen in het federale parlement. Bij de komende verkiezingen staat ze voor het eerst op de kandidatenlijst van het Vlaamse parlement. Wat haar kenmerkt? Ze is enthousiast, gedreven, pragmatisch, integer, scherp en ter zake. Ze is een doorzetter en spreekt met kennis van zaken.

 

Een ‘échte’

Sarah is een N-VA’er van het eerste uur. Ze studeert nog rechten als ze in 2001 in de jonge partij stapt. Nog niet veel mensen zien voor de prille N-VA een toekomst. Dat houdt Sarah niet tegen, want ze gelooft in het partijproject. Vlaanderen is haar diepe overtuiging en ze gelooft in een zuinige en krachtdadige politiek. Voilà, Sarah vindt haar politieke thuis.

In haar eigen Aalst bouwt Sarah de lokale N-VA-afdeling mee op, ze stampt er met succes de jongerenwerking uit de grond. In 2003 staat ze voor het eerst op een lijst. De verkiezingen vallen pal in de examenperiode. Het is blok én campagne. Ze haalt nipt geen zetel, slaagt wél met glans voor haar examens. Haar fraaie resultaat motiveert haar tot een tweede gooi vier jaar later. In 2007 is het pluche van de Wetstraat wél voor haar. Tot op vandaag. In 2019 is Sarah voor het eerst kandidaat voor het Vlaamse parlement. 

 

Kritisch maar onvoorwaardelijk

In de Kamer specialiseert Sarah zich in asiel en migratie. Sarah ijvert voor een hechte, inclusieve Vlaamse samenleving waar mensen zich thuis en veilig voelen. Daarom pleit ze voor een strenge, rechtvaardige en vooral ook verstandige migratiepolitiek, die ook inzet op mensen die onze samenleving versterken. Maar als de nood hoog is, moet je vooral praktisch en pragmatisch denken. Zodat wie echt nood heeft aan een veilige haven, op de overheid kan rekenen. Mede onder haar impuls kwamen er snelle(re) procedures, grondige screenings en kreeg een realistisch terugkeerbeleid steeds meer vorm. Vier jaar lang ondersteunde ze - kritisch, maar onvoorwaardelijk - het beleid van voormalig staatssecretaris Francken. En nog steeds verdedigt ze vol vuur wat haar partijgenoot en zijn kabinet realiseerden. 

Haar vorming als notarieel juriste komt van pas in de Kamercommissies Handelsrecht en Justitie. Binnen de fractie neemt ze vooral dossiers rond burgerlijk recht voor haar rekening. Ze was actief en intens betrokken in de werkgroep rond de minister van Justitie die het erfrecht grondig vernieuwde. Ze wint bij vriend en vijand krediet omwille van haar constructieve en stevig onderlegde bijdrage, ook nu de N-VA weer in de oppositie zetelt.

 

Oost, west…

In januari 2019 start ze haar tweede ambstermijn als schepen van Wonen, Sociale Zaken, Welzijn en Ouderenzorg in Aalst. Mede onder haar impuls werd het OCMW volledig ingebed in het stadsbestuur. Ze is (nog steeds) voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD), de nieuwe naam van het OCMW.

In 2014 werd ze voor het eerst schepen van Wonen en voorzitter van het Aalsterse OCMW. De N-VA was uit het niets tot de grootste partij in Aalst uitgegroeid. Sarah maakte komaf met enkele scheefgegroeide praktijken, maar ze was en blijft mededogend voor wie op ondersteuning aangewezen is. De samenleving is hulp verschuldigd aan wie het echt nodig heeft. Hulp bieden moét, maar het is geen doel op zich, wel een - hopelijk tijdelijk – redmiddel. Want essentieel voor ieders welzijn en geluk is zo snel mogelijk weer op eigen benen staan, eventueel met een duwtje in de rug. Onder haar leiding zet het OCMW forser in op fraudebestrijding en activering.

 

... thuis... 

De schaarse vrije tijd spendeert Sarah graag met haar dochters Marie en Anna, met haar partner en zijn gezin of met haar vrienden. In het zwembad, op gravel, op een terrasje, een rommelmarktje, een festivalweide, een eetfestijn, een evenement in Aalst (en nee, niet alleen Carnaval) of op de tribunes van Okapi Aalstar of Lindemans Aalst (volleybal is haar eerste liefde). En als het even kan, ook thuis… 

 

Persoonlijk
 • geboren op 8 oktober 1980 in Aalst
 • mama van Marie en Anna
 • vriendin van Gert (en van zijn kinderen!)
Opleiding
 • Licentiaat in de rechten         [2003 - KULeuven]
 • Licentiaat in het notariaat      [2004 - KULeuven]
Lid van:
 • N-VA afdeling Aalst
 • N-VA arrondissement Aalst-Oudenaarde
 • N-VA partijraad
Politieke dossiers
 • sociale zaken / (kans)armoedebestrijding
 • welzijn
 • woonbeleid
 • ouderenzorg
 • asiel en migratie
 • DAVO
 • gender
 • jongerenbeleid
 • justitie
 • notariaat
 • rookverbod
 • staatshervorming

 

 

Meer info over Sarah vindt u ook op de N-VA-website en op haar facebookpagina @SarahSmeyersAalst.

Wil u Sarah contacteren? Laat gerust iets weten via sarah.smeyers [at] n-va.be of neem contact op met haar medewerker sofie.devriese [at] n-va.be.

Medewerkers

Sofie De Vriese

parlementair medewerker