Minder nieuwe Belgen via naturalisatie

Door Sarah Smeyers, Werner Janssen op 21 juli 2018, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel
Belgisch pasport

Het aantal aanvragen tot naturalisatie is de voorbije jaren sterk gedaald: van ongeveer 10.000 aanvragen per jaar in de periode 1996-2012 naar 175 aanvragen in 2017. De daling is onder meer het gevolg van een strenger reglement, dat er mede dankzij Kamerlid Sarah Smeyers is gekomen.

Naturalisatie is een van de verschillende procedures om de Belgische nationaliteit te verwerven. De aanvragen komen binnen bij de Kamer van volksvertegenwoordigers, die beslist op basis van interne afspraken. Onder impuls van de Kamerleden Sarah Smeyers en Werner Janssens werden die afspraken verstrengd.

Smeyers: “We wilden deze gunst voorbehouden voor mensen die écht geïntegreerd zijn en bovendien een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de uitstraling van het land, zoals sporters of wetenschappers. De naturalisatieprocedure is daardoor echt een uitzondering op de regel geworden. Die regel is de nationaliteitsverklaring, waarvan de regels strikt in het wetboek staan.”

“Onder het paarse beleid waren de regels om de Belgische nationaliteit te verkrijgen veel te soepel. De Franstalige socialistische visie overheerste. De bedoeling was vooral om stemmen te halen bij weinig geïntegreerde nieuwkomers”, aldus Werner Janssens, lid van de Kamercommissie Naturalisaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is