Een maand geleden werd in het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd omtrent de LGBT+-rechten in Hongarije. Op enkele jaren tijd zijn deze immers keer op keer teruggeschroefd. “Een erg negatieve evolutie”, laat Piet De Bruyn optekenen. “Deze gemeenschap is een zeer kwetsbare, zoals de hoge zelfmoordcijfers en statistieken van geweld tegen de gemeenschap aantonen. Doorgaans wordt de Europese samenleving alsmaar toleranter, maar hier zien we juridisch helaas de omgekeerde tendens. Dit zal diepe wonden slaan en de vaak precaire positie waarin men zich momenteel bevindt nog bemoeilijken. Het is dus een goed signaal dat sympathisanten en parlementairen van over heel de EU afzakken naar Hongarije om op te komen voor LGBT+-rechten. Het ligt tevens in lijn met een andere resolutie die kortgeleden werd aangenomen in het Europees Parlement.”

De Bruyn heeft tijdens de discussie aangaande de resolutie aangekondigd dat hij naar de Budapest Pride zou gaan om zijn steun te betuigen. Hij werd aangegrepen door een oproep van een lokale activiste. “Haar kernboodschap is dat het uitermate belangrijk is dat LGBT+-jongeren en hun familie weten dat ze niet alleen staan, dat mensen zullen opkomen voor hun rechten. Dat is exact wat ik zal doen samen met verschillende andere parlementsleden die meteen toezegden.”

De delegatie wordt aangevuld door N-VA-parlementsleden Assita Kanko, Joris Nachtergaele, Freya Perdaens, Sarah Smeyers en Gilles Verstraeten. Ook parlementsleden van Vooruit, CD&V en Groen zullen het plaatje vervolledigen. “Dat is erg goed nieuws. LGBT+-rechten zijn mensenrechten en horen dus ook over partijgrenzen heen verdedigd te worden”, laat De Bruyn nog weten.

Tijdens hun uitstap naar Boedapest vinden er verschillende ontmoetingen plaats tussen de delegatie en lokale actoren. Zo krijgen de parlementsleden een duidelijk zicht op de concrete impact van de nieuwe wetgevingen op de regenbooggemeenschap, hetgeen zij vervolgens zullen meenemen in hun parlementair werk.