N-VA onderzoekt vraag van notarissen naar invoer enige zitdag

Door Sarah Smeyers op 24 oktober 2007, over deze onderwerpen: Notariaat

 

Sarah Smeyers, federaal parlementslid voor de N-VA én licentiate in het notariaat, onderzoekt de mogelijkheid om de huidige wetgeving rond de openbare verkopen aan te passen.

Koen Vermeulen, voorzitter van de Limburgse commissie ‘openbare verkopen’, klaagt in het Belang van Limburg de hoge kostprijs en de tijdsverspilling aan die de huidige procedure met zich meebrengt.

Hoewel een openbare verkoop wettelijk geen twee zitdagen moet hebben, gaat iedereen hier tegenwoordig wel van uit. Gevolg: lage opkomsten op de eerste verkoopdag én een reële stijging van de kosten. Niet alleen de kosten op de toewijzingsprijs stijgen meestal met 1 procent, ook de aankondiging van een tweede zitdag in de krant en het verplichte publiceren van nieuwe affiches jagen de verkoopprijzen de hoogte in. Voor een huis dat verkocht wordt aan € 168.000 leidt dat al snel tot € 2.500 extra kosten.

Omdat huizen betaalbaar moeten blijven én omdat het mogelijk moet zijn de huidige procedure efficiënter te organiseren, onderzoekt Sarah Smeyers nu de mogelijkheid om de bestaande wetgeving rond openbare verkopen aan te passen. Ze zal daarvoor ook contact opnemen met de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is