Nationaliteit van terroristen automatisch afnemen

Door Koen Metsu, Sarah Smeyers, Sophie De Wit op 13 juni 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Staatsveiligheid
Koen Metsu

De N-VA wil dat veroordeelde terroristen automatisch ook hun Belgische nationaliteit verliezen. “Als je bij zulke misdaden - maar ook bij de medeplichtigheid eraan of zelfs maar de intentie ertoe - je recht op de Belgische nationaliteit nog niet verliest, wanneer dan wel?”, vraagt Kamerlid Koen Metsu zich af. Samen met Sarah Smeyers en Sophie De Wit diende hij midden vorig jaar reeds een wetsvoorstel daarvoor in. Dat willen zij nu zo snel mogelijk op de agenda krijgen en bespreken in de bevoegde Kamercommissie.

“Wie zich schuldig maakt aan een misdrijf tegen de Staat, hoeft volgens mij niet meer te profiteren van de voordelen van de nationaliteit van die Staat”, stelt Metsu. “Met ons voorstel spreekt een rechter die iemand veroordeelt voor terrorisme, tegelijk ook de vervallenverklaring van nationaliteit uit.” In dat geval was Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem, de bekendste jihadronselaar van het land, zijn Belgische nationaliteit al bij zijn veroordeling in 2015 kwijtgeraakt.

Bestaande wetgeving volstaat niet

De huidige wetgeving maakt het reeds mogelijk dat een rechter de Belgische nationaliteit afneemt van iemand die voor terrorisme veroordeeld werd. Maar dat kan enkel bij Belgen die bijvoorbeeld de Belgische nationaliteit niet van hun ouders hebben gekregen, enkel op vraag van het openbaar ministerie en enkel als de persoon veroordeeld werd tot minstens vijf jaar gevangenisstraf zonder uitstel. Bovendien heeft de rechter dan nog de keuze om die maatregel al dan niet te nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is