Voor de N-VA-vrouwen is Els Cappelle de 'VlaM' van het jaar 2011

Door Sarah Smeyers op 2 maart 2011, over deze onderwerpen: N-VA, Sarah

Els Cappelle wint de N-VA-prijs van “Vlaamse Madam van het Jaar”. Cappelle richtte in Oostende het  “Zorghuis” op, een huis, een thuis, voor alleenstaande kankerpatiënten na een zware chemo-kuur. Zij worden er 24 uur op 24 begeleid. “Els Cappelle onderscheidt zich door haar moed en doorzettingsvermogen,” zegt Kamerlid Sarah Smeyers, initiatiefneemster van de VlaM.  Naar aanleiding van vrouwendag beloont zij in maart traditioneel  een vrouwelijke vrijwilligster.

[Els Cappelle is de Vlaamse Madam van het Jaar 2011]

“Vrijwilligers worden te weinig in de bloemetjes gezet, terwijl zij een echte meerwaarde betekenen voor onze maatschappij”, zegt Smeyers, die drie jaar geleden  de “Vlaamse Madam (de “VlaM”) van het Jaar” opstartte.

Een straffe madam

De huidige winnares van de VlaM, Els Cappelle,  is   vrijwilligster in Oostende. Smeyers:  “In 2008 werd bij Els borstkanker vastgesteld . Als alleenstaande werd ze geconfronteerd met de gevolgen van de uitputtende chemokuren.  Zij bedacht een zorghuis voor kankerpatiënten die  herstellen van de chemo: een thuishaven die begeleiding en warmte biedt. Dat  bestond al in Nederland en Groot-Brittannië, maar niet bij ons.”

Mede dankzij schenkingen van verenigingen en service-clubs en dankzij de materiële steun van de Oostendse ziekenhuizen  ging op 27 januari 2010 het “Zorghuis” open. De patiënten komen er naartoe omdat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen en ze worden permanent begeleid en vergezeld. “De bezettingsgraad toont aan dat er wel degelijk nood is aan een dergelijk initiatief. Ik  hoopt dan ook dat dit niet het enige Zorghuis in België zal blijven. Gesprekken over nieuwe initiatieven lopen”, zegt Els Cappelle.

Eerder ontving Els Cappelle van de Koning Boudewijnstichting en FOCUS-TV de “Pluim van het Jaar 2010”.  Nu krijgt ze er dus de “VlaM van het Jaar” bij , een creatie van glasblazer Pierre Declerck. 

Meer info over het Zorghuis vindt u op: http://www.zorghuis.be

Wil u zelf uw steentje bijdragen, mail dan naar info [at] zorghuis.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is